Pingla runder millionen

Grattis, Greg! Grattis, Jeff! Nå passerer «En pingles dagbok»-serien én million i opplag i Norge.

Mens livet som Pingle er full av humper og motbakker mellom bokpermene, er Pingle-livet blitt en suksesshistorie blant verdens yngre boklesere – kanskje den største siden Harry Potter. «En Pingles dagbok»-bøkene er utgitt på over 40 språk, og med høstens bok passerer serien én million i opplag i Norge. I toppåret solgte Gyldendal en kvart million Pingle-bøker.

Jeff Kinney har tatt verden med storm med sine bøker om Greg og hans familie. De treffsikre og morsomme tegningene og alle de små episodene som dukker opp, har gjort mange unge lesevegrere til boklesere. Det hele startet med boken En pingles dagbok, som først utkom på norsk i 2009 – samme år som Time Magazine kåret Kinney til en av de hundre mest innflytelsesrike personene i verden.

Gode leseropplevelser

Siden den gang har det bare gått én vei: oppover.

– Bøkene er humoristiske, gjennomillustrerte og lettleste, og har gitt mange unge lesere gode leseropplevelser. Det er vi veldig glade og stolte over, sier Eva Thesen, redaksjonssjef for barn og ungdom i Gyldendal Norsk Forlag.

Denne høsten er det klart for bok nummer 12 i serien, En pingles dagbok: Ferieparadiset. Denne gangen skal Greg og familien på juleferie.

20 millioner treff

Mannen bak suksessen er Jeff Kinney – online spillutvikler, forfatter, tegneserieskaper og produsent. Kinney er født og oppvokst i Fort Washington i Maryland Kinney og bor nå i sørlige Massachusets sammen med kona Julie og sønnene Will og Grant.

På college skapte Kinney en populær tegneserie, Igdoof, i campus-avisa The Diamondback. Det var i disse årene han bestemte seg for at han ville bli tegneserietegner.

I 2004 lanserte Jeff Kinney og nettstedet FunBrain en online-versjon av Diary of a Wimpy Kid – som senere ble til En pingles dagbok på norsk. Wimpy Kid ble en daglig gjest på FunBrain frem til 2005, og online-versjonen ble raskt en kjempehit. I 2007 rundet man 20 millioner treff. Kravet om en papirversjon kom raskt og samme år ble den første boken, Diary of Wimpy Kid, utgitt. Og resten er, som vi pleier å si, historie.

 

(Foto: Gyldendal)