Petrona Award til Giolito

Malin Persson Giolitos «Størst av alt» er kåret til Årets beste skandinaviske krimroman av Petrona Award.

Malin Persson Giolitos Quicksand, eller Størst av alt som den heter i norsk utgave (Cappelen Damm, 2017), mottok i går Petrona Award for 2018. Boken er oversatt av Rachel Willson-Broyles og utgitt av Simon & Schuster. Utdelingen fant sted på en gallamiddag under krimfestivalen CrimeFest i Bristol. Giolito mottok et trofé, et panel på neste års CrimeFest og en ukjent pengepremie.

Giolito hadde ikke selv mulighet til å delta på prisutdelingen, men sendte krimkollega Gunnar Staalesen for å motta prisen på hennes vegne. Han leste også Giolitos takketale, hvor hun blant annet takket juryen:

– Min varmeste takk går til jurymedlemmene hvis ekspertise og lidenskap hjelper nordisk noir til å reise langt. Jeg vil også takke forleggeren min, Suzanne Baboneau, og det er en spesiell ære å få dele prisen med min fantastiske oversetter Rachel Willson-Broyles.

Imponert jury

Juryen var imponert over bokens nyanserte tilnærming til skoleskytinger og motivene bak dem, og kalte boken «gripende og tankevekkende»

Quicksand er en fremragende skandinavisk krimroman, og en svært verdig vinner av Petrona Award for 2018, het det videre i juryens begrunnelse.

I Sverige ble boken av Deckerakademin tildelt Årets beste kriminalroman i 2016, og Giolito har også mottatt Glassnøkkelen. Boken har så langt solgt 300.000 eksemplarer bare i Sverige, og i september i fjor ble det klart at Netflix hadde kjøpt filmrettighetene til boken. Innspillingen er planlagt å starte allerede høsten 2018.

Les vår anmeldelse: I skyggen av en skolemassakre

Ingen norske nominert

Petrona Award er en britisk pris som deles ut til den beste skandinaviske krimromanen for året som gikk. I fjor var det Gunnar Staalesen som stakk av med prisen, men i år var ingen norske krimforfattere nominert.

De nominerte krimromanene til årets Petrona Award var:

What my body remembers av Agnete Friis. Oversatt av Lindy Falk van Rooyen (Soho Press; Danmark)

Quicksand av Malin Persson Giolito. Oversatt av Rachel Willson-Broyles (Simon & Schuster; Sverige)

After the fire av Henning Mankell. Oversatt av Marlaine Delargy (Vintage/Harvill Secker; Sverige)

The darkest day av Håkan Nesser. Oversatt av Sarah Death (Pan Macmillan/Mantle; Sverige)

The white city av Karolina Ramqvist. Oversatt av Saskia Vogel (Atlantic Books/Grove Press; Sverige)

The man who died av Antti Tuomainen. Oversatt av David Hackston (Orenda Books; Finland)

 

(Hovedfoto: Viktor Fremling)