Ny Booker-sponsor

Sir Michael Moritz og Harriet Heyman. (Foto: Booker Prize)

Etter Man-gruppen og Bookerprisen skilte lag, har prisen endelig fått en ny sponsor: Sir Michael Moritz og Harriet Heyman.

Tidlig i år ble det klart at aksje- og hedgefondforvalteren Man Group trakk seg som sponsor av den prestisjefulle Bookerprisen. Bakgrunnen for dette var at de ønsket å fokusere på egne veldedige formål i årene fremover.

Bookerprisen hevdet da at de ønsket å sikre ny sponsor innen 2020, men de trengte ikke å vente så lenge. Allerede nå er en ny samarbeidsavtale på plass, og den nye sponsoren er milliardæren Sir Michael Moritz.

– Vi er begeistret for at Bookerprisen har funnet slike strålende, filantropiske støttespillere i Crankstart, som deler våre verdier og ambisjoner. Med deres støtte ser vi frem til å utvikle Bookerprisene, så vi kan nå nye lesere i alle generasjoner over hele verden, sier Helena Kennedy, leder for Booker Prize Foundation.

LES OGSÅ: Man Group og Bookerprisen skilles 

Ikke en dag uten bok

– Hverken jeg eller kona kan se for oss en dag hvor vi ikke leser en bok. Bookerprisene er en måte til å spre innsikt, oppdagelser, og gleden som kommer fra gode romaner, sier Sir Michael.

Bookerprisen vil motta økonomisk støtte fra Crankstart, den veldedige organisasjonen drevet av Sir Michael og kona hans Harriet Heyman.

Sir Michael er opprinnelig fra Wales, men er i dag bosatt i San Fransisco. Han begynte sin karriere som journalist for Time magazine, og skrev den første biografien om Steve Jobs og Apple i 1984. Han ble etter dette med i investorfirmaet Sequoia Capital, som investerte i firmaer som Google, LinkedIn og PayPal.

Ekteparet startet Crankstart i 2000, da for å dele ut årlige skolestipend (scholarships) til collegestudenter fra familier med lav inntekt.

Beholder navnet

Crankstart har gått inn i et femårig samarbeid med Bookerprisen, med mulighet for fornyelse i ytterligere fem år. Det nye samarbeidet starter 1. juni 2019, etter Man Booker International Prize annonserer sin vinner.

Prisen vil derimot ikke bære Sir Michaels navn, men vil heller bli kjent som The Booker Prize, etter 18 år som Man Booker Prize. Sir Michael vil også støtte The International Booker Prize.

– Akkurat som Bookerprisen, var jeg født i Storbritannia og før jeg kom til Amerika var jeg oppfostret på engelsk litteratur. Harriet og jeg følger oss heldig for at vi får støtte prisene som sammen feirer de beste bøkene i verden, sier Sir Michael.