Østfront, ørret og øl

BOKHØSTEN: Krig og natur står sentralt i Vega-hverdagen. Både ulve-interesserte, ørretfiskere og ølhunder får sitt på forlagets høstliste.

– Nei, skal jeg gjøre det veldig tabloid, kan du grovt tredele bokhøsten vår tematisk: Krig, natur og røkla – uten at det ligger noen nedvurdering i sistnevnte, sier Vega-forlegger Finn Jørgen Solberg med et smil.

Det heter seg at vi aldri blir ferdige med krigen. Men nå skal det skje – i hvert fall for én forfatter:

– Med Skjebnehøst – Nord-Norge 1944 setter Alf R. Jacobsen punktum for sine krigsbøker, sier Solberg. – De grunnleggende grepene her er omtrent som i hans Miraklet ved Litza. Han forteller først den større historien, før vi zoomer inn på Nord-Norge. Dermed blir det lettere å se også den store sammenhengen.

SENTRAL: Alf R. Jacobsen. (Foto: Vega)

 

Viktig Vega-forfatter

Alf R. Jacobsen har vært en svært viktig forfatter for Vega. Da forlaget snudde røde tall til et svært hyggelig plussresultat i fjor, skyldtes dette ikke minst Jacobsens Kongens nei.

Denne høsten har Jacobsen også ført NTBs 150 årshistorie, Først med det siste, i pennen.

I Vegas krigsavdeling bærer det ellers til Østfronten. I samarbeid med Geir Brenden og Torgeir Lindtvedt Dalen, kommer Eirik Veum med Frontkjemperne – nordmenn drept i tysk tjeneste. Tidligere i år kom den samme Geir Brenden, og Tommy Natedal, med frontkjemper-fotoalbumet Norske frivillige i Waffen-SS.

 

Kloke fiskehoder

Forlagssjef Solberg har alltid vært tett på naturen som svoren sportsfisker, noe som opp gjennom årene har avspeilt seg i Vegas utgivelsesprogram. Med høstutgivelsen I hodet på en fisk tilbakeviser biologen Jonathan Balcombe at våre venner med gjeller en gjeng med svømmende idioter. «Fisketuren blir aldri den samme etter å ha lest denne boken. Ikke sushi heller,» hevder forlaget i høstkatalogen.

I hodet på en fisk befinner seg i samme gate som Trærnes hemmelige liv, sier Finn Jørgen Solberg, og sikter til den tyske skogvokteren Peter Wohllebens mega-bestselger, hvor han tar for seg trærnes tankeverden. – Dette er bøker som får deg til å tenke deg om et par ganger. Selv har jeg fått et mer anstrengt forhold til «catch and release», for å si det slik. Det man fanger bør man også spise.

Tidligere i år kom Vega også med Lars Nilssens bok Ørret – «en beretning om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet skapte Norges nasjonalfisk».

 

 

Ulv, ulv

Skal man kåre årets dyr her hjemme, må det bli ulven. En relativt liten bestand har skapt stort politisk rabalder. Det har ikke gått upåaktet hen i Vega-redaksjonen.

– Vi har forsøkt oss med en litt annen tilnærming til dette, og har invitert inn tre ulike forfattertyper, sier Finn Jørgen Solberg om november-utgivelsen Ulvetider – rovdyret som splitter Norge. Forfatter Lars Lenth, zoolog Petter Bøckman og filosof Morten Tønnesen følger ulvens spor fra den første gang satte sine labber i Norge, gjennom legender og populærkultur, frem til moderne forvaltning og miljøkriminalitet. De forklarer ulvens atferd og levesett, setter ulvefrykten i et historisk perspektiv, og leter etter svar på hvorfor kontroversene rundt dette fascinerende og myteomspunne dyret aldri ser ut til å gå i dvale. Lars Lenth kom tidligere i år også med Menn som hater ulver (hos Kagge), en frittstående oppfølger til Brage-nominerte Brødrene Vega.

 

Strikke eller drikke?

I kategorien «Øvrige» er det stort strekk i feltet. I boken Fremskritt – Ti grunner til å se lyst på fremtiden, viser den svenske idéhistorikeren Johan Norberg at det, strikk i strid med alle dommedagsprofetier, er mye som gir grunn til optimisme.

– Jo da, vi er med i klubben vi også, bekjenner Solberg, når vi konfronterer han med at også Vega er på strikke-kjøret. Denne høsten kommer Jorid Linvik med Jorids småstrikk, inneholdende 45 strikkeoppskrifter for barn fra null til åtte. Det er Vega-strikkebok nummer to for småfolk, bare i løpet av få måneder. Tidligere i år kom Tina Hauglunds Lille Bolle – strikk til gutt 0-12 år.

Og hvis du ikke kan strikke, kan du drikke: Knut Albert Solem er klar med Ølguiden 2017, en oppdatert og utvidet utgave av fjorårets salgssuksess. Og vil du finne ut hvor flink ølhund du er, kan du teste kunnskapene dine på Knut Albert Solems og Sammy Myklebusts Ølquiz.