Oslo bokfestival gjenoppstår

4 - 6 november i år blir det ny bokfestival i Oslo. Scenen blir Litteraturhuset, inngangen blir gratis og arrangørene håper å kunne tilby leserne et bredt spekter av bøker og forfatternavn.

Oslo Bokfestival vil være for forlag som er medlemmer i Forleggerforeningen, men i motsetning til tidligere arrangeres ikke festivalen i regi av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

– Det er de små og mellomstore forlagene som har tatt initiativ til festivalen, men vi håper å få med hele bransjen slik at vi kan lage en bred festival, forteller Pål Sandbæk i Dreyers forlag til BOK365.

Håper på årlig festival

Initiativtakerne har fått tillatelse fra Forleggerforeningen til å bruke det tidligere festivalnavnet.

– Vi ønsket å videreføre den gamle festivalen, men det som skiller den nye fra den gamle er blant annet lokasjonen. I år foregår ikke festivalen i Spikersuppa, men på Litteraturhuset, og det sparer vi penger på, sier Sandbæk. Målet er at den nye bokfestivalen skal bli et årlig arrangement med en bærekraftig økonomi.

-Vi ønsker at dette skal være en festival hvor forlagene kan fremheve de bøkene de selv ønsker. Hvert forlag får lov til å velge sine arrangementer og sine forfattere de vil fremheve, sånn sett vil festivalen bli bredere enn den var før – gitt at vi får med nok forlag, forklarer Sandbæk.

Spleiselag

Finansieringen av festivalen vil bli et spleiselag mellom forlagene som deltar, og rekrutteringen av deltakende forlag har akkurat startet.

– Hvert forlag betaler 7.500 kroner for å være med, og størsteparten av den samlede summen vi får inn vil gå til markedsføring av festivalen og leie av Litteraturhuset. Noe av finansieringen vil også komme inn ved hjelp av boksalg. Vi ønsker å ha mellom 30 til 40 deltakende forlag, sier Sandbæk.

Gratis inngang for publikum

-Hva kan publikum som besøker festivalen vente seg?

– Vi vil ha arrangementer hele helgen på Litteraturhusets tre scener, blant annet bokbad og paneldebatter, og det blir festligheter på kveldstid. Vi er avhengig av å få noen store, gode forfatternavn som trekker folk til festivalen, men vi ønsker også å få frem andre forfattere. I tillegg planlegger vi å fylle kjelleren på Litteraturhuset med tilbudsbøker. Her vil leserne finne tilbudsbøker de ikke nødvendigvis ser på Mammutsalget eller bøker som tas inn i de store kjedene. Jeg vil tro man kan gjøre noen virkelige scoop her, sier Sandbæk, som synes det er veldig spennende å gå i gang med en ny festival.

– Vi begynner forsiktig og ser om dette er gjennomførtbart det første året. Så kan vi heller utvide festivalen til neste år.