– Samarbeid skaper entusiasme, og et åpent og mangfoldig samfunn, sa Heinrich Rithmüller i sin velkomsttale på Frankfurt-messen i kveld.
I kveld ble bokmessen i Frankfurt offisielt åpnet, og Heinrich Riethmüller, lederen for den tyske forlegger- og bokhandlerforeningen, fokuserte i sin velkomsttale på menneskerettigheter. Han oppfordret også til samarbeid mellom forlag og bokhandlere for å utvikle nye måter å vekke entusiasme for bøker hos leserne.
– Vi har flere viktige oppgaver foran oss, og vi skal møte disse utfordringene med selvtillit og optimisme. Bøker fortsetter å være et viktig medium for underholdning, informasjon og meningsdannelse. Vårt mål er å fremme kultur og utdanning, samtidig som bøkene også skal bidra til forståelse, dialog og fredelig sameksistens i et mangfoldig samfunn.
Rithmüller trakk også frem optimismen som nå råder i den tyske bokbransjen:
– Oppmuntret av nye omfattende studier av lesere og bokkjøpere, engasjerer dagens forleggere og bokhandlere seg i større grad enn tidligere med kundene og deres behov. I undersøkelsene kom det frem at selv om folk kjøper og leser færre bøker, setter de fremdeles pris på boken og skulle gjerne hatt mer tid til å lese. Dessverre finner de mindre tid til å gjøre nettopp det, og med dette i tankene jobber bokbransjen nå for å bringe lesing tilbake til folket.
I følge Riethmüller ligger omsetningen i det tyske bokmarkedet hittil i 2018, inkludert september, på rundt minus 1.1 prosent i forhold til bergeningene. Men han poengterte at med en sterk bokhøst og godt julesalg vil man kunne oppnå et balansert regnskap ved slutten av året,
«På samme side»
Under årets bokmesse vil både messen og Börsenverein promotere “On the Same Page,” en kampanje som feirer Menneskerettighetserklæringens 70 årsjubileum. Riethmüller hevdet at grunnleggende menneskerettigheter, og da spesielt ytringsfrihet, er av stor viktighet for bokbransjens eksistens – både i Tyskland og i andre land:
– I dag ser vi at menneskerettighetene daglig brytes. Derfor må vi bokhandlere og forleggere ta ansvar og bidra til å forme et samfunn som er forankret i respekt for menneskerettighetene, og det øvrige samfunnet må gjøre det samme, fremme menneskerettighetene og å bidra til et fritt og demokratisk samfunn.
Riethmüller trakk særlig frem hendelsene som for tiden utspiller seg i Tyrkia, og han ba om umiddelbar handling:
– Vi krever at alle forfattere, journalister, forleggere, kulturpersonligheter og andre politiske fanger som for tiden er fengslet i Tyrkia – og ellers i verden – blir frigitt umiddelbart. Forfølgelsen av kritiske stemmer og dissidenter må ta slutt.
Han oppfordret også tide fremmøtte til å handle:
– Jeg oppfordrer alle til å bruke sine evner til å skape og dele historier og til å formidle vårt delte syn på hvordan vi vil at verden skal være. Vi ønsker historier som skal inkludere, heller enn å ekskludere, og vi ønsker historier som feirer mangfold og fremmer respekt. Vi må fortsette å styrke menneskerettighetene, fylle dem med nytt liv og ta dem med oss inn i fremtiden.