Om oss – og alle verdens brødre

Arthur Millers brødredrama «Prisen» har premiere i Oslo denne uken. Og etterpå skal forestillingen på besøk til 50 steder landet rundt.

– Hvilken pris setter vi på livet? Det er et av spørsmålene regissør Kjetil Bang-Hansen stiller når Riksteatret nå setter opp det siste av Arthur Millers store dramaer.

Dramatiker Arthur Millers (1915-2005) store læremester var vår egen Henrik Ibsen. Kanskje nettopp det er grunnen til at han er blitt en av en av USAs mest innflytelsesrike og populære i sitt slag?

Miller er mest kjent for teaterstykker som «En handelsreisende død» og «Alle mine sønner», men «Prisen» gikk nylig på Broadway med blant annet Danny DeVito og Mark Ruffalo i rollene.

Karriere vs familie

I «Prisen» møter vi to brødre som ikke har sett hverandre på 16 år. De har vokst opp i samme hjem, men er likevel blitt veldig forskjellige. Den ene har valgt karriere, den andre familie. Nå møtes de igjen for å fordele arven etter sine foreldre. Hvilken pris vil de få for tingene de skal fordele? Og hvilken pris betaler de for valgene de selv har tatt?

–Vi som har hatt eller har brødre, kjenner både i blod og kropp kampen og kjærligheten som kan leve mellom brødre, sier regissør Kjetil Bang-Hansen.

Kim Haugen, Helge Jordal og Iren Reppen i «Prisen» på Riksteatret.

Om oss – og alle brødre

– Stykket er skrevet i en tid hvor Amerika mistet fotfestet, akkurat slik mange opplever at de gjør i dag. «Prisen» handler om hvilke valg vi tar, både for oss selv og for samfunnet. Dette er et stykke om Amerika, om oss – og alle brødre.

Filosof Henrik Syse skriver om stykket i teaterprogrammet.

«Med Arthur Millers «Prisen» tvinges vi til å reflektere over pris i alle ordets betydninger: den prisen vi en gang betalte for noe, den prisen vi i dag kan få for noe, og den pris vi faktisk setter på noe – ja, i siste instans den pris vi setter på oss selv og våre medmennesker».

Helge Jordal i «Prisen»

Begynner i Oslo

I Riksteatrets oppsetning møter du Kim Haugen, Helge Jordal, Iren Reppen og Per Frisch i rollene. Regien er ved Kjetil-Bang Hansen, scenografien ved John-Kristian Alsaker og  lysdesign ved Øyvind Wangensteen.

Forestillingen er produsert av Riksteatret, og har premiere i Nydalen i Oslo 9. februar. Turnépremieren er i Verdal 15. februar.

 

Her kan du se hele turnélisten til forestillingen.

(Alle foto: Riksteatret)

 

­