Om holocaust og homohistorie

De 10 beste krigsbøkene skal kåres og verdenskrig-litteraturen skal diskuteres under den tredje Sakprosafestivalen.

En rekke forfatter-profiler står på programmet når Norsk sakprosafestival arrangeres 24. oktober: Kim Friele, Marta Breen, Maria Sveland, Marit Eikemo, Geir Gulliksen, Harald Eia, Marte Michelet, Guy Walters, Fredrik Sjöberg er blant årets gjester.

De 10 beste krigsbøkene skal kåres på åpningsarrangementet til Sakprosafestivalen på Litteraturhuset i Oslo 24. oktober, etterfulgt av et panel som diskuterer andre verdenskrig-litteraturen.

 

Det homoliberale Berlin

Forfatter Sarah Wildman kommer fra USA for å fortelle om hvordan hun fant bestefarens kjæreste som han etterlot i Wien, og som forsvant uten et spor i Nazi-Tyskland i 1942.

Historiker Robert Beachy forteller om det homoliberale Berlin i mellomkrigstiden. Og ellers blir det biografi, essayistikk, feminisme og andre verdenskrig, kritisk trio, skrivekunst og skrivetips på programmet en hel lørdag til ende på Litteraturhuset i Oslo – gratis og åpent for alle.

 

–Fantastisk mye god sakprosa

For tredje år på rad inviterer NFF til en festival utelukkende viet sakprosa, som den første av sitt slag i Norge. På programmet i Oslo denne oktoberdagen er det nærmere 40 forfattere på programmet. Målet er å synliggjøre at sakprosa skrives og oversettes av forfattere, som gjør litterære grep og vurderinger.

–Det skrives fantastisk mye god sakprosa og det er mange utrolige fagformidlere der ute, så det er fortsatt behov for denne festivalen. Det er jo sånn at skjønnlitterære forfattere er toppnavn på litterære festivaler, og vi skjønner ikke helt hvorfor det er slik, så lenge sakprosa kan nå så bredt ut, sier festivalleder Sissel Ringstad (bildet).

 

Får avleggere

Fra kl. 12 til 17 kan man velge og vrake i et utall forfattere og formidlere på programmet på Litteraturhuset: Harald Eia, Marta Breen, Fredrik Sjöberg, Maria Sveland, Torgrim Eggen, Alfred Fidjestøl, Ivo de Figueiredo, Marte Michelet, Marit Eikemo, Geir Gulliksen, Kim Friele og Ola Henmo, Guy Walters er blant årets gjester. Mer om programmet finner du her.

I fjor ble avleggeren Verden i Bergen arrangert for første gang. I år vil bergenserne kunne glede seg over en høstdag med sakprosafestival. Og avleggerne har kommet, både i Fredrikstad og på Lillehammer, hvor det arrangeres sakprosadag.

 

 

(Foto: Hilde Østby)