Økt royalty for serieromanforfatterne

I MÅL MED NORMALKONTRAKT: Eystein Hanssen og Forfatterforbundet.

Forleggerforeningen og Forfatterforbundet er enige om en normalkontrakt for serieromanforfattere. Heretter får serieromanforfattere på medlemsforlag 10 prosent royalty fra første bok.

Endelig er de i mål: Forleggerforeningen og Forfatterforbundet er nå enige om en normalkontrakt for serieromanforfattere, altså bokgruppe 9. Heretter får serieromanforfattere på medlemsforlag 10 prosent royalty fra første bok, en økning på 33 prosent fra det tidligere minstenivået på 7,5 prosent.

– Ryddig og grei prosess

GODT FORNØYD: Dorthe Erichsen.

– Vi er godt fornøyde med å ha fått en slik avtale på plass, sier Dorthe Erichsen, medlem av Forfatterforbundets forhandlingsutvalg og serieforfatter. – Vi hører til en gruppe forfattere som i motsetning til resten av bransjen ikke har hatt noe standard avtaleverk, og som heller ikke nyter godt av støtte fra den offentlige innkjøpsordningen.

– Begge sider har vært opptatt av å komme til målet, sier Forleggerforeningens forhandlingsleder, Karin Mundal. – Det har vært en ryddig og grei prosess, og vi har kommet frem til en ny avtale som er både tydelig og balansert for begge parter.

Fra 10 til 25 prosent 

Dette er de avtalte royalty-nivåene:

  • 10 prosent inntil 5000 solgte eks.
  • 15 prosent i intervallet 5001–20 000 solgte eks.
  • 20 prosent i intervallet 20 001–40 000 solgte eks.
  • 25 prosent på salg overstigende 40 000 solgte eks.

«Storprodusenter av leselyst»

Ved evt. salg til bokklubber lages egen avtale. For e-bok er royaltyen 25 prosent av kundens pris og for lydbok/strømmesalg: 25 prosent royalty av forlagets nettoinntekt.

Ved tidsbasert modell: minstepris på kr 1,20 per time. Normalkontrakten for serieforfattere inkluderer avtale om strømming.

– Serieromanforfattere er storprodusenter av leselyst, sier Jan Erik Øvergård, som også medlem av Forfatterforbundets forhandlingsutvalg. – For oss er det praktisk med én avtale som regulerer forfatternes vederlag både for papirbøker, e-bøker, lydbøker og strømmetjenestene. Det passer vår arbeidsmetodikk.

Ingen innkjøpsordning

Seriebokforfattere blir ikke innkjøpt over innkjøpsordningen for bibliotekene. – Fordi det ikke er noen innkjøpsordning, har vår del av bransjen alltid hatt andre vilkår, sier Erichsen. – Men våre verk kjøpes inn direkte av mange bibliotek, og vi har gode utlån.

Fra før har Forfatterforbundet forhandlet fram en minsteavtale for serieforfattere med Vigmostad & Bjørke, som står utenfor Forleggerforeningen.