Norsk skjønnlitteratur økte i fjor – Fosse merker Nobel-effekten

Foto: Agnete Brun

Salget av norsk skjønnlitteratur økte med 2,5 prosent i fjor. Nobelprisvinner Jon Fosse var en av de fem mest solgte norske forfatterne.

En debutant, en veteran, en sakprosaforfatter og to utenlandske tungvektere står bak de fem mest solgte bøkene i norske bokhandler i 2023, viser tall fra Bokhandlerforeningen.

– Folk kjøper bøker uansett. Heldigvis. Det gode julesalget viser at harde pakker ikke går av moten, sier direktør Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

Debutant på femteplass

Den aller mest solgte boka i norske bokhandler i fjor var «Skråpånatta», siste bind i Lars Myttings Hekne-trilogi fra Gudbrandsdalen.

Oliver Lovrenskis brakdebut «Da vi var yngre» havnet på femteplass, mens sakprosaforfatter Inga Strümkes bok «Maskiner som tenker» inntok tredjeplassen på bestselgerlista, altså lista over de mest solgte bøkene.

Lucinda Rileys «Atlas: Historien om Pa Salt» inntok andreplassen, mens boken «Å vanne blomster om kvelden» av Valérie Perrin tok fjerdeplassen.

Kjempebyks for Fosse

Nobelprisvinner Jon Fosse gjorde også et solid byks på salgslistene i 2023. Han endte på femteplass av de fem forfatterne som solgte mest i norske bokhandler i fjor, med kjente navn som Jørn Lier Horst (på førsteplass), Lars Mytting, Jo Nesbø og Camilla Läckberg foran seg på listen.

Til sammenligning var Fosse nummer 227 på samme liste i 2022.

Det er kun to kvinner blant de ti forfatterne som solgte mest i fjor, og ingen av dem er norske. Svenske Camilla Läckberg og britiske Lucinda Riley står for kvinneandelen blant topp ti. Katrine Wessel-Aas er første norske kvinnelige forfatter på listen (11. plass), tett fulgt av Inga Strümke (12. plass) og Maja Lunde (14. plass).