Og de nominerte er …

Nominasjonsjuryen: (f.v.) Emil Lereggen Dragnes, Maja Helland og Aurora Kolstad. (Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.)

Fem bøker kjemper om å vinne Uprisen – årets ungdomsbok 2016

Juryen har talt. Det er bare fem bøker igjen i kampen om å bli «årets ungdomsbok». Den endelige vinneren kåres på Lillehammer i mai.

De fem bøkene er plukket ut av en nominasjonsjury på fire ungdommer. Nominasjonene er basert på nærmere 1000 anmeldelser som ungdom har skrevet av fjorårets norske ungdomsbøker. Det er spenning innen ulike sjangre blant de nominerte bøkene. Tom Egeland, Tor Arve Røssland og Sigbjørn Mostue har vært nominert til prisen tidligere. Sistnevnte vant Uprisen i fjor for I morgen er alt mørkt – Brages historie.

Og her er årets fem finalister:

#alfahann av Jan Tore Noreng, Gyldendal
Mumiens mysterium av Tom Egeland, Aschehoug
Evna (Ravneringene 3) av Siri Pettersen, Gyldendal
Glimt av Tor Arve Røssland, Samlaget
I morgen er alt mørkt – Marlens historie av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm

–  Artig prosess

Nominasjonsjuryen har bestått av Maja Helland (Grøtte skole, Sør-Trøndelag), Emil Lereggen Dragnes (Tomrefjord skole, Møre og Romsdal), Maylinn H. Byrknes (Knarvik ungdomsskole, Hordaland) og Aurora Kolstad (Skøyenåsen skole, Oslo).

– Det har vært en artig prosess og vi var ganske samstemte i utvelgelsen. Det er mye bra blant de nominerte. Ulike sjangre og mye mer originalitet i år enn tidligere. Nå blir det spennende å se hvilken bok juryklassene velger som vinner av Uprisen, sier de fire ungdommene i nominasjonsjuryen.

Syv juryklasser

Nå skal syv juryklasser fra ulike fylker lese samtlige nominerte bøker og diskutere seg fram til en vinnerbok. Kåringen er i slutten av mai under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, sier at det er er tydelig at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor.

– Uprisen gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prisarbeidet, sier hun.

De syv juryklassene er:

Farsund barne- og ungdomsskole (Vest-Agder)
Flora ungdomsskole (Sogn og Fjordane)
Folldal skole (Hedmark)
Kråkerøy ungdomsskole (Østfold)
Mælan skole (Sør-Trøndelag)
Sør-Fron ungdomsskole (Oppland)
Vardø skole (Finnmark)