Norges gjeveste litteraturpris blir i kveld utdelt på Dansens hus i Oslo. Prisen, som er blitt tildelt hvert år siden 1992, blir utdelt i fire kategorier; Skjønnlitteratur, Barn- og ungdom, Sakprosa og en åpen klasse – som i år er dedikert til kriminalromaner. I tillegg vil det bli utdelt en hederspris til en norsk forfatter hvis forfatterskap har utmerket seg.
«En hjertevarm og rivende historie»
Årets vinner innenfor barne- og ungdomslitteratur er Torun Lian med Reserveprinsesse Andersen, illustrert av Øyvind Torseter. Juryen sier i sin bergunnelse at boken er en «hjertevarm og rivende historie».
– Boka er fylt med humor, ofte mørk humor og er treffende og utdypende illustrert av illustratør Øyvind Torseter. Vi finner mange formuleringer som nesten kan fungere som små dikt, forteller juryen videre.
– Tusen takk til hele redaksjonen og redaktøren min, sier Torun Lian til de fremmøtte i Dansens hus.
«En produktiv forfatter»
I årets åpne klasse, som er viet til krim-bøker, er det Kjell Ola Dahl som stikker av med seieren, med boken Kureren. Boken er Dahls tilbakevending til krimsjangeren, og blir av juryen beskrevet som «en historisk krim av høy kvalitet». Det er kulturminister Torhild Widvey som deler ut prisen, og refererer til Dahl som en svært produktiv forfatter.
Selv er han en mann av få ord.
– Jeg har holdt på med denne sjangeren i 25 år. Tusen takk!, sier Dahl.
«En ydmyk takk til det store havet»
Innenfor kategorien sakprosa, er det Morten Strøknes som får gå hjem med Brage-statuetten. Havboka blir av Widvey hyllet som en «vesentlig påminnelse om liv og mangfold». Hun påpeker også med riktighet at dette er en bok som har tatt mange år å lage.
– Takk til dere alle, dere vet hvem dere er. Og en ydmyk takk til det store havet, sier prisvinneren selv fra scenen.
Mursteinen vinner
Vinneren av årets skjønnlitterære bok er Magnet av Lars Saabye Christensen. Han vant også prisen i 2001 for boken Halvbroren. Juryen forteller at boken er en typisk Lars Saabye Christensen-roman, men samtidig også ikke. «Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk.»
– Dette verket egger til mange spørsmål. Hvor går grensen mellom kunst og levd liv?, sier Widvey om Christensens murstein av en bok.
– Jeg har holdt på med denne boken i tre år uten å fortelle det til noen. Takk til forlaget og min redaktør, og ikke minst takk til alle de som får verden til å henge sammen, med andre ord; takk til leserne, sier Saabye Christensen selv.
«En av våre beste innenfor flere sjangere»
Kveldens hederspris ble tildelt Einar Økland og hans forfatterskap. Han debuterte allerede i 1963 med diktsamlingen Ein gul dag, og har siden skrevet et stort antall diktsamlinger, noveller, essays, drama, romaner, barnebøker og sakprosa. Han har også tidligere mottatt en rekke priser, senest for et par uker siden, da han fikk Språkprisen 2015 av Språkrådet «for framifrå bruk av norsk i sakprosa».
Her er årets nominerte og vinnere:
Barne- og ungdomsbøker:
Kjartan Hjulstad: Minnesota og støvet (Gyldendal Norsk Forlag)
Ayse Koca: Yoko Onur – et balleliv (Omnipax/Dreyers forlag)
Torun Lian, ill: Øyvind Torseter: Reserveprinsesse Andersen (Aschehoug)
Heidi Sævareid: Slipp Hold (Mangschou)
Åpen klasse: Krim:
Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal Norsk Forlag)
Frode Granhus: Kistemakeren (Vigmostad & Bjørke)
Lars Lenth: Brødrene Vega (Kagge forlag)
Jo Nesbø: Mere blod (Aschehoug)
Sakprosa:
Åse Brandvold: En flukt som aldri tar slutt (Forlaget Manifest)
Guro Hoftun Gjestad: Storbarnsliv (Forlaget Oktober)
Arne Schrøder Kvalvik: Min fetter Ola og meg (Kagge Forlag)
Morten Strøksnes: Havboka (Forlaget Oktober)
Skjønnlitteratur:
Lars Saabye Christensen: Magnet (Cappelen Damm)
Hanna Dahl: Rønneimperiet (Gyldendal Norsk Forlag)
Inger Elisabeth Hansen: Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (Aschehoug)
Anne Oterholm: Liljekonvallpiken (Forlaget Oktober)
Årets hederspris ble utdelt til Einar Økland.