Ikke bare ruller Bazar ut flere av sine store kanoner denne høsten. Det er også nye krefter som har ansvaret for dem.
Terry Hayes’ internasjonale superselger Jeg er Pilegrim ligger i front av et beite bestselgerforfattere i Bazar-høsten.
–Jeg har forstått det slik at jeg nær sagt kommer til dekket bord, sier Bazars nye salgssjef, Thomas Heggen med et smil. Han har byttet ut filmbransje med bokbransje, og har allerede fått stor sans for sine nye jaktmarker etter å ha gjort unna sitt aller første bokmøte i Oslo.
–Sterke kort
–Vi har jo noen sterke kort denne høsten, skyter Evy Fjøren inn. – Terry Hayes, Tatiana de Rosnay, Paulo Coelho og Sarah Lark er forfattere som er solgt bredt inn i alle bokhandlerkjeder.
Fjøren kom fra Gyldendal tidligere i år og har fungert som salgssjef en tid, men er nå påtroppende redaksjonssjef i Bazar.
–Vi er blitt en fin gjeng her i forlaget nå, mer «hands on» på alle plasser, fastslår de to, klare for hva de tror vil bli en fin Bazar-høst.
Thomas Heggen og Evy Fjøren tror på en sterk Bazar-høst.
Kiwi-saga
Hva finner vi så på forlagets høstliste? Paulo Coelho burde være et velkjent navn for de fleste – gjennom bøker som Alkymisten, Elleve minutter og Zahir. Nå er han aktuell med romanen Utroskap. Tatiana de Rosnay har vært en av Bazars viktigste forfattere siden hun fikk sitt store gjennombrudd med Saras nøkkel. Årets roman, Den andre historien, kretser rundt identitet og familiehemmeligheter. Sarah Lark duket for alvor opp på radaren her hjemme i fjor, da Den lange, hvite skyens land gjorde sin entré på bestselgerlistene. Romanen er første bok i en utvandrersaga som utspiller seg i New Zealand. Der befinner vi oss også, som mange vil kunne gjette av tittelen, også i oppfølgeren Maorienes sang – hvor vi nærmer oss slutten av 1800-tallet.
Man kunne bli forledet til å tro at forfatteren selv var en vaskeekte kiwi. Det er hun dog ikke. Sarah Lark er et pseudonym, damen er egentlig tysk og bosatt i Spania, men har jobbet i New Zealand i mange år.
–Og så skal vi ikke glemme Patrick Rothfuss (En vis manns frykt), som blir aktuell med TV-serie, sier Evy Fjøren.
«Internasjonal thrillersensasjon»
Likevel er det ingen tvil om hvilken bok Fjøren, Heggen og Bazar har sterkest tro på denne høsten:
–Terry Hayes Jeg er Pilegrim topper bestselgerlister stort overalt hvor den er utgitt, blant annet i Storbritannia og USA.
Begreper som «internasjonal thrillersensasjon» har vært både velbrukt og misbrukt opp gjennom årene. Denne gang kan det synes å være på sin plass: Engelske og amerikanske anmeldere har nærmet stått på skuldrende til hverandre for å lovprise Terry Hayes’ roman. «Man skal ikke lese mange sider før man forstår at dette er noe av det beste som sjangeren har budt på de seneste årene,» meldte Asbjørn Slettemark i A-Magasinet. Han får følge av Sunday Mirror: «Smart og vanedannende. Den beste thrilleren på mange år». «En fulladet krysning av Homeland, The Wire og The Bourne Ultimatum.»
Halshugging, syre og andre grusomheter
Her er anslaget: «En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget på et saudiarabisk marked. En ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Menneskelige levninger blir funnet i et avsides fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen og bare én mann vet hvordan … Pilegrim.»
Bokhøsten er i gang, også hos Bazar.