Islandsk uhygge inntar norske byer

Den islandske forfatteren Jón Óttar Ólafsson i samtale med Sara Natasha Melbye om sin nye bok "Overvåket".

Jón Óttar Ólafsson og Yrsa Sigurdardóttir er på norgesturné, sammen med Hanne Kristin Rhode. Med seg i bagasjen har de årelang politierfaring.

To av de tre krimforfatterne,  Jón Óttar Ólafsson og Hanne Kristin Rohde har øst av sin tidligere erfaring fra politiyrket. Sigurdardóttir er klar for å gi nordmenn sitt tredje grøss i bokform. Sarah Natasha Melby bokbadet alle tre under krimtreffet på Tanum Bokhandel på Karl Johan i Oslo mandag.

 

– Jeg trodde jeg først ville ende opp som lektor i kriminologi, men jeg fant ut at det var mye mer interessant å gjøre noe praktisk. Etter at jeg var ferdig med doktorgraden min ved Cambridge University, dro jeg hjem til Island og begynte å jobbe som politietterforsker. Jeg var innom alle mulige saker, alt fra narkotika til pengesvindel og voldtektssaker.

I 2010 fikk Ólafsson ideen om å skrive bok ut ifra en virkelig hendelser fra sitt liv som etterforsker.

– Jobben min inspirerte meg til å skrive boken Overvåket. Jeg hentet elementer fra en sak hvor jeg drev med telefonavlytting og kom på sporet av en interessant pengesvindelsak. Som tidligere politietterforsker vil jeg også vise hva som befinner seg under overflaten i det miljøet jeg jobbet i og hvordan politiet arbeider, sier tidligere politietterforsker og forfatter Jón Óttar Ólafsson til Melby.

 

– Mørke hjerter er farligere enn våpen

Som Ólafsson har også Hanne Kristin Rohde skrevet ut fra egne erfaringer. Rohde har nå overrakt sin tidligere jobb til roman-hovedpersonen Wilma i boken Mørke hjerter. Tittelen er ikke tilfeldig valgt. Den skal gjenspeile tema i boken, nemlig overgrep.

 

Tidligere politiinspektør ved Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde har tatt permisjon og utgitt krimboken "Mørke hjerter".
Tidligere politiinspektør ved Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde har tatt permisjon og utgitt krimboken «Mørke hjerter».

 

– Ja, Wilma i boken overtok min jobb! Det var en fordel å kunne skrive ut ifra min erfaring fra tidligere saker som leder i seksjonen for Volds- og seksualforbrytelser og «gi dem» til hovedpersonen. Boken handler om en serieovergriper som herjer i Oslo. Jeg hentet inspirasjonen fra virkelige hendelser i fjor, da overgrep var et hett og alvorlig tema. Jeg har valgt tittelen Mørke hjerter, fordi jeg mener at mørke hjerter er mye farligere enn et våpen, sier Hanne Kristin Rohde til Melby.

 

Enda en nervepirrende krim

Den islandske krimdronningen Yrsa Sigurdardóttir var først ut «på norsk jord» i 2011 med boken Jeg vet hvem du er. Den ble nominert til Glassnøkkelen i 2012 og like etter kom boken Dødsskipet. Nå er hun ute med sin tredje bok i Norge, De uønskede. Hun syns selv den norske tittelen passer bedre enn den islandske originaltittelen.

 

 Den islandske forfatteren Yrsa Sigurdardottir har igjen klart å klekke ut en grøssende krimbok kalt "De uønskede".

Den islandske forfatteren Yrsa Sigurdardottir har igjen klart å klekke ut en grøssende krimbok kalt «De uønskede».

 

– På islandsk heter boken Kuldi, som betyr kulde eller å være utestengt. Jeg syns den norske tittelen gjenspeiler bokens historie mye bedre. Boken handler om mistanker om et overgrep som skjedde på 1970-tallet på en ungdomsinstitusjon. Jeg har prøvd å lage en like spenningsfylt grøsser som Dødsskipet og Jeg vet hvem du er. Håper folk syns den er like nervepirrende, sier Yrsa Sigurdardottir til Melby.

Dette var det første av fire krimtreff med disse forfatterne, i regi av Kagge Forlag.  Videre utover uka går ferden til Trondheim, Bergen og Stavanger.

 

(Foto: Katarina Bakken)