Verdens beste bibliotek

Latvias Nasjonalbibliotek, "Lysslottet". (Foto: National Library of Latvia)

Biblo Tøyen nådde ikke helt opp i kåringen av «Library of the Year» - men det gjorde Latvias nasjonalbibliotek.

Dermed kan det slås fast at verdens beste bibliotek, i hver fall frem til neste år, ligger i Latvia. Landets nasjonalbibliotek ble tirsdag kveld kåret til «Library of the Year» under prisutdelingen «The London Book Fair International Excellence Awards 2018».

Prisen favner over 17 kategorier, som belønner alle deler av det litterære landskapet: publisering, bokhandlere, biblioteker, oversettelser og digitale nyvinninger.

Fire land var representert i finaleheatet av «Library of the Year», hvor Norges store håp var Biblo Tøyen. De øvrige nominerte var Dokk1 (Danmark) og São Paulo Library (Brasil). Men det var altså det latviske biblioteket som stakk av med seieren.

– En ære å bli nominert

Til tross for at Biblo Tøyen reiser tomhendte hjem fra London, depper de nok ikke av den grunn. Nominasjonen til den gjeve prisen ble mottatt med jubelbrus tidligere i år:

– At Deichman Biblo Tøyen nå er nominert til London Book Fair International Excellence Award bekrefter at Oslo kommune ved Deichman nå ligger helt i tet i internasjonal bibliotekutvikling, uttalte biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, da nominasjonene forelå.

Biblo Tøyens leder, Reinert Mithassel, var også godt fornøyd med nominasjonen:

– Det er en nesten ubegripelig ære å være nominert, og den æren tilfaller Tøyens barn og unge like mye som de fantastiske folkene som jobber på Biblo. Det er deres behov, innspill og ønsker som har lagt føringene for hva Biblo er blitt, og det er de som fyller biblioteket vårt med opplevelser, utforskning, læring og glede.

Lysslottet i Latvia

Latvias nasjonalbibliotek ble under prisutdelingen tirsdag kveld kalt «et arketektonisk landemerke» av juryen.

Biblioteket ligger i hovedstaden Riga, og ble grunnlagt i 1919 – året etter Latvias republikk ble etablert.

Bibliotekets nye bygning, som er kåret til «Library of the Year», ble åpnet i 2014. Det fikk da tilnavnet Gaismas pils, som betyr «Lysslottet». Bygningen er på over 40.000 kvadratmeter, med tretten etasjer, hvorav de to øverste har panoramautsikt. Bygningen har også sin egen konsertsal, 1000 leseplasser, et konferansesenter og utstillingsområder.