Ny pris til Roy

Roy Jacobsen har fått Nordland fylkes kulturpris for sine bøker fra landsdelen.

– Ingen nålevende norsk forfatter skriver med bedre innsikt, større nærhet og kjærlighet til kystkulturen i Nordland enn det prisvinneren gjør i Seierherrene, De usynlige, Hvitt hav og nå sist i Rigels øyne, sa juryen da de i dag ga Nordland fylkes kulturpris til forfatter Roy Jacobsen.

Prisen er på 50.000 kroner og et diplom laget av billedkunstner Espen Tversland.

Utdelingen fant sted i Bodø, og fylkesordfører Sonja Alice Steen roste Jacobsen for lyset han kaster over vår kulturarv gjennom litteraturen.

Klassereise og kvinnekultur

Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes, trakk blant annet frem følgende fra juryens begrunnelse: «I Seierherrene beskrives den store klassereisen det norske samfunnet har gjennomlevd i det 20. århundre. Her møter leseren den nordnorske fiskerbondekulturen, – i tillegg til beskrivelsen av de store samfunnsendringene som urbaniseringen medførte. I bøkene De usynlige, Hvitt hav og Rigels øyne, som har sin handling på Helgeland, løfter han særlig frem kvinnekulturen på øyene og deres betydning. Uten alle disse kvinnene som passet fjøs og heim, ville den nordnorske fiskerihistorien sett annerledes ut.

Vi får innsikt i historien til vårt kystsamfunn hvor samspillet mellom hav og jordbruk har vært så viktig, og vi hevder dette levesettet preger lynne og væremåte selv i det moderne samfunnet vi ser i dag.»

Prisvinneren: Foto: Guri Pfeifer

En rekke priser

Roy Jacobsen har i løpet av sitt forfatterskap mottatt en rekke litterære priser. Han er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Som første norske forfatter noensinne var han også kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen. I år er boken han ble nominert for, De usynlige, på langlisten til Dublin Literary Award/Impac-prisen. Det er tredje gang Roy Jacobsen er nominert til Impac-prisen. Han har tidligere vært på nominert med romanen Hoggerne og Vidunderbarn.

 

(Hovedfoto: Susanne Forsland)