Line tar roret i Bazar

Bazar har fått ny forlagssjef: Line Øiestad. Men klarer forlagseier Øyvind Hagen å holde seg unna?

Arbeidsfordelingen mellom oss er klokkeklar. Det er jeg som skal ha ansvaret for det administrative og for personalet, sier Line Øiestad.

Øiestad kommer fra Kommuneforlaget, hvor hun har vært forlagssjef i sju år. Hun har stelt med bøker før den tid også, og er dessuten arvelig belastet med to foreldre fra bokbransjen.

 

–Har store ambisjoner

–Jeg kommer fra et forlag av noenlunde samme størrelse og mener jeg har med meg mye relevant erfaring inn i Bazar. Det har vært spennende å komme hit og å være med på sette sammen et nytt team, ta tak i det administrative og bygge nye strukturer, sier Øiestad, og legger ikke skjul på at hun har store ambisjoner med Bazar.

Og du da, Øyvind?

–Jeg har mer enn nok å ta tak i. Først og fremst skal jeg konsentrere meg om det publisistiske og om Bazar Norden, sier Øyvind Hagen, og legger til: – Jeg har stor tro på denne modellen. Ser man på forlagene som har lykkes, har de ofte slike «partnerdrevne» strukturer på toppen – med en administrativ og en publisistisk ansvarlig.

 

Hagen Øiestad hylle

Øyvind Hagen har hentet inn Line Øiestad som forlagssjef i Bazar.

 

–Ønsker stabilitet

Bazar har tidvis hatt noen gullår få andre forlag har kunnet matche, selv om det har svingt. Driftsresultatene har beveget seg som pulsen til en hjerteflimmer-pasient. Det har vært dype daler og svimlende høyder. Mest det siste.

–Jeg skulle ønske livet hadde vært mindre berg- og dalbane, men da hadde det ikke vært så spennende. Nå har vi dessuten anskaffet hjertestarter i forlaget, som vi skal kurses i. Spøk til side: Jeg håper Lines inntreden kan bringe større grad av stabilitet inn i forlaget og at vi nå bygger en mer robust organisasjon, sier Øyvind Hagen, og antyder at personalpolitikk kanskje ikke er hans sterkeste side. Forlaget har i tidligere tider vært preget av turbulens på personalsiden.

 

God luktesans

Forlegger Hagen har hatt like mange liv som katten. Og luktesans som en, hva kommers angår. Hans bestselger-CV er nærmest legendarisk. På 1980-tallet kjøpte han opp det lille danske forlaget Sommer & Sørensen og bragte Michael Ende til norske lesere, senere også Marianne Fredriksson, og han hadde stor suksess med ungdomsserien Grøsserne på 1990-tallet. I motsetning til mange norske konkurrenter så Hagen kvalitetene i Harry Potter, men den potensielle gigantsuksessen fulgte med på lasset da Hagen solgte sitt daværende forlag Ex Libris til Damm.

 

Hagen Øiestad sofa 2

–Så langt har vi vært veldig gode sparringpartnere.

 

Slo tilbake

De som trodde at Hagen var nede for telling, forregnet seg. Han slo hardt og nådeløst tilbake med Dan Brown og DaVinci-koden. Så Paulo Coelho, hvor han også har sterke familiære bånd til Coelhos agent. Hagen omtaler alltid forfatteren kun med fornavn, Paulo. Sue Monk Kidd (Bienes hemmelige liv) hadde sitt gjennombrudd på Bazar. Tatiana de Rosnay (Saras nøkkel) og Idefonso Falcones (Havets katedral) har bragt mye gull inn i forlagets pengebinge med sine romaner. Andre tilskudd til forfatterstallen inkluderer folk som Vikas Swarup (Slumdog millionaire), Sarah Lark (Den lange, hvite skyens land), Mo Hayder, Patrick Rothfuss og Bernard Cornwell. Og denne høsten er de sterke i troen på at Terry Hayes’ thriller Jeg er Pilegrim blir en av bokhøstens vinnere.

 

–Sakprosa? Ja, hvorfor ikke?

–Jakten på de nye bestselgere fortsetter ufortrødent, forsikrer Line Øiestad.

–… innenfor oversatt skjønnlitteratur?

–Det har jo vært, og kommer til å være, spydspissen. Men en del av jobben vi skal gjøre fremover er å videreutvikle forlaget og se på nye muligheter.

–Sakprosa?

–Ja. Det blir ingen på brå bevegelser nå, men på sikt er det absolutt aktuelt, sier hun.

Hvilket minner oss om at Øyvind Hagen allerede har fusket i faget: For noen år tilbake ble Keith Richards Livet, som Bazars eneste ikke-skjønnlitterære utgivelse, en av bokhøstens storselgere.

 

Lover godt

–Så langt har Øyvind og jeg vært veldig gode sparringpartnere på forskjellige prosjekter, sier Line Øiestad.

Øyvind Hagen nikker bekreftende: – I det hele tatt har vi et fint mannskap hos oss nå. Det lover godt for fremtiden.