Flere film- og TV-serieskapere har gitt seg i kast med 22. juli. En ny bok stiller spørsmål om de har bidratt til bearbeidingen av terroren, eller redusert den til underholdning?
Bak boken «Å gjenskape det ufattelige – 22. juli i film og serier», som lanseres mandag 7. april, står filmskribent og redaktør Kjetil Lismoen.
Han kaller det «en formidabel utfordring» å forsøke å gjengi terroren og dens rystelser på film og TV, også siden motstanden i befolkningen mot slike dramatiseringer i starten var stor.
– I boken ønsker jeg å vise hvordan norske film- og serieskapere har møtt utfordringen, og undersøke om bransjen bestått testen, sier Lismoen ifølge en pressemelding.
I boken forteller flere av de overlevende for første gang om hvordan de opplevde å medvirke eller bli fortolket på film og TV.
– I samtaler med dem kommer det fram sider ved 22-juli-komplekset som ikke tidligere har vært berørt, sier Lismoen, som også intervjuet aktører foran og bak kamera som Siv Rajendram, Erik Poppe, Paul Greengrass, Sara Johnsen, Aslaug Holm og Anders Danielsen Lie.
De har ifølge Lismoen stått ovenfor etiske spørsmål som hvordan gjenskape terroren uten å redusere det til underholdning, hvordan gi ofrene plassen de fortjener – og hvordan forholde seg til terroristen.
Det er produsert et titalls dokumentarer, spillefilmer og serier om 22. juli. De norske filmene og seriene er sett av millioner på kino, TV og strømmetjenester, mens Netflix-filmen «22 July» til Greengrass er sett av flere titalls millioner.