Norske bøker ut i verden

Lotta Elstads "Jeg nekter å tenke" er bare en av mange norske bokeksporter den siste tiden. Agnes Ravatn, Hans-Olav Thyvold, Bjørn Vassnes, Niels Fredrik Dahl og Dag Solstad er blant de mange forfatterne som reiser utenlands.

Lotta Elstads roman Jeg nekter å tenke (Flamme forlag) utgis nå i Europas to største markeder. Romanen er en av bokhøstens mest kritikerroste og hardtslående bøker, og tidligere i høst ble forfatteren også nominert til Ungdommens kritikerpris. Jeg nekter å tenke er solgt til forlag i Tyskland og Frankrike – i sistnevnte land ble rettighetene for to av Elstads romaner solgt etter en heftig budrunde.

Rå og bevegende

Niels Fredrik Dahls roman Mor om natten ble solgt til Sverige allerede før lanseringen i Norge. Nå er rettighetene til den kritikerroste boken også solgt til Danmark og Frankrike.

UT I VERDEN: Niels Fredrik Dahl (foto: Baard Henriksen)

I Frankrike skal boken utkomme på det prestisjetunge forlaget Actes Sud, som tidligere har utgitt tre av Dahls romaner. Det tradisjonsrike forlaget Gyldendal skal utgi boken i Danmark. Redaktør Merete Borre i Gyldendal sier følgende om nyanskaffelsen: – Mor om natten er lysende: rå og bevegende, hjerteskjærende. Et ømt og nærværende portrett av en kvinne fanget i angst, og en sønn som prøver å forstå. Og så har Niels Fredrik Dahl denne helt spesielle evnen til å fremkalle bilder og scener så de står tredimensjonalt og dirrer for leserens indre blikk.

Veldig imponert

Hans-Olav Thyvolds debutroman Snille hunder kommer ikke til Sydpolen skal publiseres i Tyskland av forlagshuset Droemer Knaur. Boken ble gitt ut av Aschehoug forlag tidligere i år og høstet ros hos BOK365s anmelder.

IKKE TIL SYDPOLEN, MEN …: Hans-Olav Thyvold. (Foto: Font)

– Jeg ble veldig imponert over denne historien, sier forlagsredaktør Sabine Ley i Droemer Knaur, som antar forlaget sender boken ut på det tyske markedet høsten 2019. Hans-Olav Thyvold er ikke tilgjengelig for kommentar. Han er målløs.

Ravatn-suksess

Fugletribunalet av Agnes Ravatn har nylig blitt solgt til Italia, Frankrike og Bulgaria, via agenturet Northern Stories. Boka er til sammen solgt til 11 land nå, inkludert Storbritannia, Tyskland og Russland, melder Samlaget. Høstens bok Verda er ein skandale er også nylig solgt til tyske btb/Random House som har suksess med blant annet Maja Lundes bøker.

TIL 11 LAND: Agnes Ravatn (Foto: Grethe Nygaard/Samlaget)

 

Til store markeder

Cappelen Damm melder også at forskningsjournalist Bjørn Vassnes er aktuell med boken Frostens rike. Kryosfæren og livet. Cappelen Damm Agency kan melde om stor internasjonal interesse for boken som allerede er solgt til to av verdens største marked. De tyske rettighetene til Frostens rike. Kryosfæren og livet ble solgt til DTV Verlag allerede før boken var utgitt i Norge. Nå har forlaget Greystone i Canada kjøpt de engelske verdensrettighetene, og boken skal også utgis i Storbritannia, USA og Canada.

TIL STORE MARKEDER: Bjørn Vassnes (Foto: Cappelen Damm)

 

Til 23 språk

Dag Solstads Ellevte roman, bok atten ble nylig solgt til Aserbajdsjan. Det er forlaget Alatoran som skal utgi boka. Det aserbajdsjanske forlaget har nylig har gitt ut Genanse og verdighet av samme forfatter. Ellevte roman, bok atten er med dette solgt for oversettelse til 23 språk.

BOK365 har tidligere meldt om en heftig høsteksport av norske bøker. I løpet av få uker sikret forlag i hele 17 land seg rettighetene til Klaus Hagerup og Lisa Aisatos barnebok Jenta som ville redde bøkene. Betydelige beløp er lagt på bordet, og i flere land har det vært auksjoner hvor mange og store forlagshus har konkurrert om å sikre seg rettighetene, kunne agent Evy Tillman i Oslo Literary Agency melde.

 

(Hovedbilde Lotta Elstad: Flamme Forlag)