Norsk pulp fiction i ny innpakning

Seriebokforlaget Dr. Spruce Books gjenutgir ut de kontroversielle bøkene om Dr. Jonas Fjeld.

Det har lenge hengt en “brun skodde” over forfatteren Øvre Richter Frich, mannen bak serien om Dr. Jonas Fjeld. Han fikk stempel som fascist og ble uspiselig for den intellektuelle eliten. Hovedpersonen Jonas Fjeld ble samtidig tolket som nazi-ikon. Etterpå ble han bokstavelig talt puttet i skuffen og gjemt.

Nå er han hentet frem igjen og pyntet på.

 

21 «episoder»

Det var i februar i fjor forlaget begynte å gi ut serien som e-bøker. I vår kom de tre første i den 21 bind sterke serien også på papir. Nå foreligger tre nye bøker med språklig oppdatering, forord av Fredrik Wandrup og mye bonusinformasjon om serien. Og med forseggjorte omslag tegnet av inviterte kunstnere og illustratører.

Suksessforfatter: Øvre Richter Frich

 

Kontroversiell

Ifølge en av Jonas Fjeld-seriens kritikere, professor Willy Dahl, var Øvre Richter Frich den norske triviallitteraturens mest erklærte rasist og voldsromantiker. “Han er antikommunist av det mest vulgære, hetsende slag, og det er klare fascistiske trekk i alt han har skrevet”, skrev Dahl i 1975.

Senere har andre nyansert bildet av den storselgende forfatteren fra mellomkrigstiden. Hans biograf Christopher Hals Gylseth benekter ikke at Øvre Richter Frich var rasist, men hevder at de rasistiske synspunktene som kommer frem i bøkene var alminnelig aksepterte oppfatninger i datidens Norge og Europa.

– Han omtalte aldri fascismen eller nazismen med annet enn forakt, sier Christopher Hals Gylseth.

 

Glemte kvaliteter

Cover: Jørgen Nordlie

Forlaget skriver at de med denne gjenutgivelsen ønsker å belyse Jonas Fjeld-seriens glemte kvaliteter.

“Den ensidige, negative tolkingen serien ble utsatt for på 1970-tallet trenger en revisjon. Frichs serie om Jonas Fjeld har så mange kvaliteter at den fortjener en ny lesning. Blant annet er Frichs fantasi, hans banebrytende oppfinnelser, bruk av samtidfenomener og visuelle fortellerspråk fullstendig oversett i iveren etter å stemple han politisk og avskrive han som en dårlig forfatter.”

 

 Oppdatert språk

Cover: Lars Laumann

Øvre Richter Frich skrev i sin tid et språk som var muntlig, visuelt og rett på sak. Forlaget har ikke gjort store forandringer, men oppdatert språket en smule.

– Vi har ikke ønsket å endre stiltonen og det språklige drivet som preger teksten, men mener en del av de gammelmodige stavemåtene kommer i veien for opplevelsen av fortellingen når vi leser dette i dag. Vi har derfor tilpasset rettskrivingen, enkelte formuleringer og noen fremmedord til vår egen tids språkbruk. Det samme gjelder noen få enkeltord hvor vi har byttet ut et gammelt og uforståelig, med et som alle forstår i dag.

 

 Dr. Jonas Fjeld

Cover: Behzad Farazollahi

Jonas Fjeld er nordisk av utseende, med isblå øyne og stål i ben og armer. Av yrke er han kirurg, men en sterk motvilje mot sedat vanetenking og statusjag, får han til å stille seg på utsiden av samfunnet. Jonas Fjeld trenger spenning langt utover det et vanlig borgerlig liv kan tilby. Etterhvert forandrer Fjelds rolle seg fra å være en samfunnsmotstander til å bli en samfunnsbeskytter. Han er stadig vekk på oppdrag rundt i verden og rydder opp i uhumskheter i både naturlig og overnaturlig form.

Bøkene om Jonas Fjeld ble oversatt til flere språk og er blitt utgitt flere ganger. Den komplette serien ble sist utgitt som frittstående bøker av Helge Erichsens forlag i 1965-67.

 

Forfatteren

Øvre Richter Frich (1872-1945) var en av mellomkrigstidens mest leste spenningsforfattere i Norge, og romanserien skaffet ham stor popularitet også langt utenfor landets grenser.

Han debuterte i 1911 med De knyttede næver, som er den første boken om Jonas Fjeld. Den fikk glimrende kritikker, og solgte i store opplag. Suksessen ga Frich økonomisk frihet til å virkeliggjøre sin drøm om å reise rundt i verden. I perioden 1911-42 utga han rundt 70 underholdningsromaner, blant dem 21 med Jonas Fjeld som hovedperson.

Alt i alt solgte Frich minst to millioner bøker, og han ble oversatt til ni språk. Forfatterskapet førte med seg berømmelse og betydelige inntekter, men han levde hardt. De siste 15 årene av sitt liv bodde han i Sverige, i konstant pengenød og med sviktende inspirasjon og helse. Han døde I Stockholm 13. mai 1945.