– Alfor mange kokebøker

"Truls à la Hellstrøm" på Kagge Forlag er en av bøkene som holder mål, ifølge juryen. (Utsnitt av omslaget)

Torsdag kåres Norges beste kokebok 2017. Men ifølge flere av jurymedlemmene som skal kåre vinneren kommer det ut altfor mange slike bøker.

– Jeg ønsker meg færre, men bedre bøker. Det er helt åpenbart at det gis ut for mange bøker det ikke er lagt ned nok arbeid i. Jeg etterlyser også de gode ideer, de nye vrier og vinkler. Det er ingen ting som gleder meg mer enn de gangene jeg kommer over en kokebok jeg ikke har sett maken til før.

Det sier Per A. Borglund, som er innehaver av Norges største kokeboksamling på 10.000 bøker. Han er redaktør i Mat fra Norge og et av jurymedlemmene som skal kåre årets kokebok.

Årets kokebok for tiende gang

Det er tiende gang magasinet Apéritif og bokhandelkjeden Norli kårer Beste norske kokebok av året.  I år har juryen vurdert til sammen 32 norske kokebøker – et antall som har holdt seg stabilt gjennom disse 10 årene. Juryen er svært fornøyd med de nominerte, men mener altså at norske forlag utgir for mange kokebøker.

– Det som skiller årets kokebokhøst fra tidligere år er at det er større avstand mellom de fem finalistene og resten, sier Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og jurymedlem. – Altfor mange kokebøker burde aldri vært gitt ut og bærer preg av hastverk.

Fornøyd med finaleheatet

Likevel er juryen både samstemt og fornøyd med årets finalister. Kokebøkene vurderes etter kriteriene kreativitet, originalitet, design, kvalitet på foto, trykk, språk og oppskrifter samt nytteverdi og brukervennlighet.

Juryen denne gangen har bestått av Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel, Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene og Knut Stene-Johansen, som er professor i litteratur og matskribent.

Vinneren utropes den 30. november kl. 17.00 i Norli Bokhandel i Universitetsgaten i Oslo. Arrangementet er åpent for alle. Det er gratis adgang, og det serveres smaksprøver fra de fem finalistene.

Finalistene

Her er alle årets finalister med juryens kommentarer:

Lise Finckenhagen: Lises gatekjøkken. Fristende gatemat fra hele verden (Font)

Lise Finckenhagen har reist gjennom tre verdensdeler for å smake på maten som serveres på gateplan, og resultatet er både fristende og fargerikt takket være bilder og design, og ikke minst fullt av fremmede smaker. Kokken har originalt nok satt musikk til maten, det betyr at du kan nyte thai-inspirert skalldyrsalat med Micke Musters «Hey Rosalie» i bakgrunnen eller mumse i deg en jalapenos-poppers mens du nynner til Elvis-klassikeren «Burning love.»

Karlas Kjøkken. Hverdagsmat på menyen (Press)

Karla Siverts etterlot seg en kladdebok med oppskrifter på flere enn tusen hverdagsretter fra sin tid som kjøkkensjef ved restaurant Smalhans i Oslo. Etter hennes bortgang i 2016 har flere av hennes kokkevenner på dugnad gjort denne skatten om til en familievennlig kokebok med husmannskost på rekke og rad. Her er både flesk og duppe og falafel i rødkålbåter med urtedressing. Den gir en innholdsrik og mektig visuell opplevelse, men fremstår likevel tydelig og ryddig.

Even Ramsvik: Ny norsk mat (Press)

Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken.

Jan Ivar Nykvist: Maten vi deler. Inviter på middag (Gyldendal)

Jan Ivar Nykvist ønsker at vi skal samle våre venner rundt et hyggelig middagsbord, og sprer inspirasjon til gode, kulinariske møter med sin nye bok. Her står de kortreiste og økologiske råvarene i fokus, med retter som lammepai med ølbraisert lammeskank og ovnsstekt klippfisk med tomater, hvitløk og kapers som bokstavelig talt gode eksempler. Visuelt gir det et rustikt inntrykk, men med kreative og gode komposisjoner, som inspirerer og vekker oppmerksomhet til oppskriftene.

Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen: Truls à la Hellstrøm. Mesterkokk på 1 – 2 – 3 (Kagge)

Det ikke helt naturgitte radarparet Hellstrøm og Svendsen har greid mesterstykket å overføre både humoren og pedagogikken i sin bejublede tv-serie til bokform. Det er mye skjemt og moro også mellom de stive permene, men norske og internasjonale oppskrifter som det både står respekt av og som er begripelige for folk flest. Og Truls, han lærer å lage alt fra aioli, Côte de Bœuf og calamares à la Romana, til Bresse-kylling og tempura på torsketunger! Alt pakket inn i et elegant layout med en god porsjon lekenhet som fremhever kvaliteten man kan forvente av Hellstrøm, og på toppen balanserer lun humor à la Truls.