Norge vant barneklassen

Vinnare av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019: Kristin Roskifte, Norge

Kristin Roskifte med "Alle sammen teller" vant Nordisk Råds litteraturpris for barn- og ungdom.

Prisen ble delt ut av statsminister Stefan Löfven i Konserthuset i Stockholm i kveld. Prissummen er på 350.000 danske kroner.

«Gratulerer Kristin Roskifte med Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur! Hun får prisen for Alle sammen teller, ”ett verk som är annorlunda och enastående inom sin genre”, skrev kulturminister Trine Skei Grande på Twitter i kveld. 

Kristin Roskifte (44) var mer enn overveldet da hun mottok prisen og holdt en kort takketale. Boka kom ut på Magikon i 2018.

VINNER: Denne boken av Kristin Roskifte

Dette er Norges andre pris i den relativt nyopprettede klassen for barne- og ungdomslitteratur. Boka Brune av Håkon Øverås og Øyvind Torseter vant det andre året denne prisen ble delt ut, i 2014.

Solgt til mange land

Kristin Roskifte er en illustratør og bildebokforfatter som har fått mange priser for arbeidet sitt. Alle sammen teller ble nominert til Brageprisen i 2018 og er solgt til en rekke land.

Rettighetene er allerede solgt til Storbrittania og USA, Frankrike, Italia, Tyskland, Polen, Slovakia, Serbia, Kina, Japan, Korea, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Russland, Ukrania, Tyrkia, Hellas og Brazil. Og det kommer kanskje flere land til den lista nå?

Slik blir boka presentert på sidene til Norden.org:

Alle sammen teller er annerledes og enestående innenfor sin sjanger. Men kan lese den mange ganger, oppdage nye detaljer, kjenne igjen andres tanker og kanskje få øye på seg selv.

Her er juryens begrunnelse: 

Årets vinnerbok har en litt gåtefull tittel.  Den viser til bokas sjanger som myldre- og tellebok, men viktigere er det at tittelen sier at alle sammen skal regnes med og bety noe, at alle er unike og verdifulle. I økende antall fyller de fargerike menneskene bildene, fra én gutt som ser på stjernene, til tusen mennesker som betrakter en sjelden komet. Selv om personene på bildene er mange og stiliserte, har alle individuelle trekk som gjør at vi kjenner dem igjen. I ulike miljøer og sammenhenger trer de etter hvert fram med sine egne, særpregete liv. Teksten er både poetisk og humoristisk, den vekker nysgjerrighet og gir oss ledetråder til å forstå hva som foregår i bildene. Med Alle sammen teller lar Kristin Roskifte tekst og bilde inngå i en sammenheng som er annerledes og enestående innenfor tellebok- og myldretradisjonen. Det er et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt.