Vellykket litteraturfest i nord

Kjersti Bjørkmo og Ingri Løkholm Ramberg (foto: Christina Stensland Olsen)

Full fest i Harstad. Historiens første Nordnorsk Litteraturfest avsluttes i dag. Premieren har vært en stor suksess.

Torsdag gikk teppet opp for Nordnorsk Litteraturfest. Åpningen var ved lyriker Kjersti Bjørkmo i samtale med lederen av den skjønnlitterære del av festivalen, Ingri Løkholm Ramberg. Kjersti Bjørkmos kritikerroste diktsamling Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå (2019), tar utgangspunkt i kommuneslagord. Bjørkmo skildrer på kritisk og svært morsomt vis sammenstøtet mellom kommunespråket og det lyriske språket.

Festivalbyen med kommuneslagordet «Harstad – attraktiv hele livet» fikk selvsagt sitt pass påskrevet: – Noen har fått det til bedre enn andre, Harstad er unntaket.

Utfordre, utforske og underholde

Nykommeren blant litteraturfestivalen har satt seg som målsetning å skulle utfordre, utforske og underholde. Festivalen presenterer skjønnlitteratur og sakprosa i skjønn forening, for ulike målgrupper og i ulike formater. Gjennom blant annet forfattersamtaler, foredrag, konserter, lesestunder og dramaformidling, vil litteratur fra, om og i Nord, være i sentrum.

Niko Valkeapää

Fra et rikholdig program med 15 ulike arrangementer nevner vi foredrag om Nils Aslak Valkeapää (1943-2001) og senere konsert med hans gudsønn, Spellemannvinneren Niko Valkeapää. Foredrag om Hamsun og Nobelprisen, Peter Dass, samt senere i dag, forfattersamtale med Billy Jacobsen om hans bok omhandlende Jack Berntsen – Jack et liv i søkk og kav. Opplesninger har det også vært ved Caroline Kaspara Palonen, Ingvild Solstad-Nøis og senere i dag, også med Mari Andreassen.

I kveld blir det stor avslutningsfest med opplesning fra festivalartistene.

Kommet for å bli

Nordnorsk litteraturfest
Lyrikk og lunch

Leder av den skjønnlitterære del av festivalen, Ingri Løkholm Ramberg rapporterer om stor interesse og godt besøk: – Vi må selvsagt begrense antall publikum til femti, alle med en meter avstand, men så godt som alle arrangementene har gått for fulle hus. Været har vært ruskete, men det oppveies av en veldig god stemning innendørs. Ramberg er overbevist om at Nordnorsk litteraturfest er kommet for å bli.

Festivalen er sponset av Sparebank 68 grader nord, Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank og NFFO. Hele programmet finner du her.

(alle foto: Christina Stensland Olsen)