Nordiske mestermøter og jihadistpoesi

Vinterprogrammet hos Litteraturhuset i Oslo preges av prisvinnende nordiske forfattere, glemte konflikter og jihadistpoesi.

Blant gjestene i årets første kvartal er Suzanne Brøgger, Hanne Ørstavik, Rachel Cusk, Jennifer Egan, Johannes Anyuru, Lina Wolff, Therese Bohman, Martin Puchner og Elisabeth Kendall. Det er også duket for nærlesning av tegneserieklassikeren Maus og Patricia Highsmith, Saladindager om kvinnekortet i islamdebatten og barneprogram med blant annet Anna Fiske og Ragnar Aalbu.

Men først ut i det nye året på Litteraturhuset er Rachel Cusk. Hun regnes som en av Englands fremste forfatter. Med kontroversielle romaner i det selvbiografiske landskapet har hun ofte blitt sammenlignet med Knausgård. Hennes nye romantrilogi blir sett på som en vending i forfatterskapet, og første bind, Omriss, er nå tilgjengelig på norsk. Cusk møter Linn Ullmann til samtale 24.1.

Cusk er bare én av flere internasjonale stjerner som skal gjeste scenene på Litteraturhuset denne våren.

Nordiske forfattermøter

Johannes Anyuru (Foto: Press forlag)

Det er en begivenhet når danske Suzanne Brøgger møter sin norske forfatterkollega Hanne Ørstavik til samtale i det som er årets første arrangement på Litteraturhuset 17.1, i en sesong som ellers er preget av nordisk samtidslitteratur. Den 28.2 møtes de svenske prisvinnende forfatterne Therese Bohman og Lina Wolff til samtale med norske Lotta Elstad om feminisme i romanform, mens fjorårets Augustprisvinner Johannes Anyuru møter Eivind Hofstad Evjemo 14.3. Dessuten kommer noen av de mest markante norske navnene fra bokhøsten som var: Niels Fredrik Dahl møter Tove Nilsen 31.1 mens Øyvind Rimbereid og Cathrine Knudsen samtaler om humanisme og teknologi 21.3.

Jihadistpoesi, verden og litteraturen

Elizabeth Kendall (Foto: Oxford University)

Det er ikke så mange som vet at Osama bin Laden skrev dikt. Eller at dagens leder av Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, gjør det samme, og at lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, har en doktorgrad i poesi. Den 21.2 kommer den anerkjente arabiskforskeren og professor ved Oxford University, Elisabeth Kendall, for å samtale med Sigurd Falkenberg Mikkelsen om poesi og hellig krig. Fokus på hvordan litteraturen virker i verden og verden formes av litteraturen blir det også den 14.2 når en av verdens fremste forskere på det som kalles verdenslitteratur, Martin Puchner fra Harvard University, kommer for å snakke med Helge Jordheim om fortellingene som skapte verden.

Glemte konflikter for dummies

Historiker Øystein H. Rolandsen (Foto: Prio)

Lørdagene i januar, februar og mars setter Litteraturhuset fokus på glemte konflikter. Etter svært populære serier med lørdagsforedrag om asiatiske stormakter, Afrika og Midtøsten for dummies, er turen kommet til fire land/konfliktområder hvor kunnskap og fokus ikke står i forhold til den alvorlige situasjonen. I løpet av en time får publikum en innføring i bakgrunnen for konflikter, fra en dyktig og anerkjent formidler. Først ut er Stig Jarle Hansen (NMBU) om Jemen 27.1. Deretter tar Sten Widmalm fra Uppsala Universitet for seg Kashmir den 10.2. Øystein H. Rolandsen (PRIO) snakker om Sudan og Sør-Sudan den 3.3, mens Jenny Lorentzen (PRIO) snakker om Mali for dummies 17.3.

 

(Foto Cusk: Siemon Scammell Katz)