– Debattklimaet splitter

LEDER i DNF: Heidi Marie Kriznik

Lederen i Den norske Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik, presiserer at det er debattklimaet som er splittende og ikke at det dannes en ny forfatterforening.

I BOK365 i går hevdet initiativtaker Eystein Hanssen i den nye forfatterforeningen Norske forfattere at han fant det underlig at Den norske Forfatterforeningens leder mener det er splittende at det startes en ny forening. Det var i en sak i Klassekampen i går at hun skal ha uttrykt dette.

Debattklimaet splitter

Leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforeningen presiserer overfor BOK365 i dag at hun mener det er debattklimaet som er skapt hun opplever som splittende, og ikke at forfattere danner en forfatterforening.

– Jeg har ved flere anledninger, også uttalt til media, at det er fint at forfattere organiserer seg. Det er mye som står på spill i kunstnerpolitikken og på litteraturfeltet, mange viktige prinsipielle saker, sier Kriznik til BOK365.

Les også: Solidaritet viktigst

Ikke helt åpent i Sverige

– I fremstillingen i går kan det også synes som om Sverige er en helt åpen forening uten inntakskriterier, sier Kriznik, og opplyser at Sveriges Författarförbund organiserer alle sjangere, og har fire seksjoner: Oversettere, barne- og ungdomsbokforfattere, sakprosaforfattere, og skjønnlitterære forfattere, og ved søknad om medlemskap er det innvalsnämnd som gir en rekommendation til forbundsstyrelsen. Kriznik siterer følgende fra Sveriges Författarförbund: «Grunden for medlemskap är att man har publicerat ett omfång av två verk eller två översättninger som håller en viss kvalitet.»

– Flere grunner til å stå utenfor

– Flere forfattere uttrykker, blant annet på Facebook, at det er trist at noen forsøker å stemple den nye foreningen som en «forening for annenrangs forfattere». Hva er din kommentar til det?

– Jeg er veldig påpasselig med ikke å gjøre det, fordi det kan være flere grunner til at man står utenfor en forening. Mange gjør det etter eget ønske. Hele debatten taper på at det blir fokus på dette og ikke litteraturpolitikk.

– Det reises også spørsmål om det blir mulig å være medlem av begge foreningene. Vil DnFs medlemmer ha adgang til å bli medlem også av Norske forfattere?

– Absolutt. Det er flere eksempler på det kunstnere som er medlemmer av flere foreninger. Våre medlemmer må også gjerne må være medlemmer i Norske forfattere, sier Heidi Marie Kriznik.