Med total pocket-dominans

I fjor hadde Cappelen Damm og Knut Gørvell åtte av de ti mest solgte pocketbøkene i Norge. Lucinda Riley sto bak fem av dem.

Fasit over hvilke bøker som er fjorårets bestselgere ligger på bordet, og er en kilde både til sorg og glede rundt omkring i norske forlag. En av dem som har grunn til å smile og klappe på lommeboken, bokstavelig talt, er Knut Gørvell, salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm. Norge største forlag er slett ikke uvant med å være markedsleder i ymse kategorier, men åtte bøker inne blant Topp 10 er sjelden kost selv der i gården.

– Kraftig økning

Men åtte av ti er altså fasit på pocketbokfronten, hvor Cappelen Damm overtok markedsleder-posisjonen fra Gyldendal for en del år siden:

Gjennom hele 2010-tallet har hatt rundt 40 prosent av markedet. I 2017 hadde vi igjen en kraftig økning av pocket-salget og har altså åtte av ti titler på Bokhandlerforeningens pocketliste, sier Knut Gørvell, og legger til at han gleder seg til å se bransjestatistikken senere på våren.

POCKET-DRONNING: Lucinda Riley (foto: Lana Pinho)

Hva gjør dere riktig på dette området i forhold til konkurrentene?

– Det viktigste et forlag kan gjøre – og det vanskeligste – er å ha de beste forfatterne og de beste bøkene. I 2017 fortsatte for eksempel eventyret for Vigdis Hjorths Arv og miljø i pocket etter knallsuksessen i innbundet form, sier Gørvell. – Så handler pocket-utgivelser selvsagt også om innpakning og markedsføring. Noen bestselgere selger i alle formater, men vi kan også få fram helt nye suksesser i pocket – som for eksempel Syrinpikene av Martha Hall Kelly. Den solgte nærmest ingenting i hardback og har nå ligget i mange uker på toppen av bestselgerlistene for pocketbøker, fordi det er en knakende god og viktig bok som leserne heldigvis fikk øynene opp for.

Over en million solgte

Lucinda Riley preger pocket-listen, med hele fem av de ti mestselgende. Hvorfor har hun slik appell hos norske lesere? Gørvell mener den irske forfatteren er flink til å hente inn riktig doserte ingredienser i sine boksuksesser:

– På seks år har vi nå solgt over en million eksemplarer av bøkene hennes. Siden januar 2016 har minst en av Rileys romaner ligget på en av Bokhandlerforeningens bestselgerlister. Lucinda Riley skriver brede underholdningsromaner fylt med lidenskap, drama og underholdning – og gjerne iblandet britisk aristokrati. Vi var mange som elsket Downton Abbey på TV, og Rileys romaner har mange av de samme kvalitetene. God britisk underholdning går ikke så fort av moten.

Men trass i alle Cappelen Damms suksesser: Topplasseringen har de ikke. Aller øverst troner Maja Lunde og Aschehoug.

Sakprosaen kommer

Det er også tre sakprosabøker inne på fjorårets Topp 10. Cappelen Damm har også to av dem, hvis vi regner med relativt nyervervede Bazar. Kagge har den tredje, med Åsne Seierstads To søstre.

Har det blitt et bedre pocketmarked for sakprosaen de senere årene?

– Vi håper og tror at svaret er ja, sier Knut Gørvell. – Inntil nå har ikke statistikkene skilt mellom skjønnlitteratur og sakprosa på pocket, noe som gjør det vanskelig å svare på dette. Uansett har i hvert fall vi en større satsing på sakprosa-titler i pocket, og hatt enorm suksess med flere. Sjarmen med tarmen av Giula Enders har for eksempel et totalt pocket-opplag på over 70 000 til nå, etter tilsvarende opplag innbundet. Bazar forlag har også stor suksess med Sapiens av Yoval Harari. Hans andre bok Homo Deus snart kommer i pocket.

Gørvell har store forventninger også til det ferske året:

– Januar er jo en måned for store pocket-slipp. Lucinda Riley kommer med en ny pocket, Kjærlighetsbrevet. Og så har vi store forventninger til Nordens beste krimroman, Størst av alt av Malin Persson Giolito. Alt tyder på at også 2018 blir et godt pocket-år for Cappelen Damm.

 

TRONER ØVERST: Maja Lunde (Foto: Oda Berby)

Mest solgte pocketbøker 2017

  1. Maja Lunde: Bienes historie (Aschehoug, 2016)
  2. Lucinda Riley: Stormens søster (Cappelen Damm, 2016)
  3. Lucinda Riley: Skyggesøsteren (Cappelen Damm, 2017)
  4. Vigdis Hjorth: Arv og miljø (Cappelen Damm, 2017)
  5. Lucinda Riley: De syv søstre (Cappelen Damm, 2015)
  6. Åsne Seierstad: To søstre (Kagge, 2017)
  7. Lucinda Riley: Engletreet (Cappelen Damm, 2016)
  8. Yuval Noah Harari: Sapiens (Bazar, 2017)
  9. Giulia Enders: Sjarmen med tarmen (Cappelen Damm, 2016)
  10. Lucinda Riley: Helenas hemmelighet (Cappelen Damm, 2017)

 

(Kilde: Bokhandlerforeningen)