Nordisk glipp hos Dagsavisen?

En blemme av nordisk format? På forsiden og over to sider inne i dagens papiravis hevder Dagsavisen at lyrikeren Katarina Frostenson får Nordisk råds litteraturpris, noe som først skal offentliggjøres under utdelingen i kveld.

I kveld blir en av «De Aderton» den eneste ene. I hvert fall hvis vi skal tro Dagsavisen.

«Først var hun med på å gi poeten Bob Dylan Nobelprisen. To uker senere fikk Katarina Frostenson selv Nordisk råds litteraturpris», kunne Dagsavisens abonnenter lese i morgentimene i dag. Frostensson, innehaver av stol nummer 18 i Svenska Akademien, er en av Sveriges to kandidater til den nordiske prisen i år.

 

«Ikke folkelesning»

I hva som øyensynlig er ment å skulle være en «dagen derpå»-kommentar skriver Dagsavisens kulturjournalist Gerd Elin Stava Sandve, at man – i motsetning til Dylan-prisen – neppe kan beskylde denne tildelingen for å være kommersielt publikumsfrieri: «Frostensons dikt er ikke folkelesning. Vil aldri bli det … selv om hun er blant de mest dekorerte, med utmerkelser og priser i fleng.»

Nå kan «dagen derpå»-kommentaren gi Dagsavisen solid skallebank: Prisvinneren skal først offentliggjøres for et stort nordisk publikum under en høytidsstemt utdeling i DR Koncerthuset i København i kveld.

 

dsc_0588

 

Ikke imponerende

– Det er ikke helt klart hva som har hendt, vi er i ferd med å gå opp dette nå, sier Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer til Dagbladet. – Jeg forstår ikke hva som har skjedd her. Vinneren offentliggjøres først i kveld, forteller en småpaff pressekontakt i Nordisk Råd, Louise Hagemann, til samme avis.

– Hvis de har brutt en sperrefrist er det ikke særlig imponerende av Dagsavisen å komme med denne nyheten. Om dette stemmer blir samtidig kveldens prisutdeling lite spennende, sier Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup til sin egen avis.

 

Dagsavisen beklager

Dagsavisens nettutgave kommer i ettermiddag med følgende beklagelse: «Flere medier referer i dag til en sak i Dagsavisens papirutgave om Nordisk Råds Litteraturpris. Denne saken skulle ikke ha stått på trykk i dagens avis, vi beklager at den likevel gjør det.»

Vinneren av Nordisk råds litteraturpris får, i tillegg til æren, 350 000 danske kroner. De norske nominerte er i år Geir Gulliksen (Historie om et ekteskap), Linn Ullmann (De urolige) og, fra det samiske området, Sara Margrethe Oskal (Savkkuhan sávrri sániid, Utrettelige ord).

 

Får informasjon i forkant

Også svenske Expressen har fanget opp den norske glippen: «Den svenska författaren och akademiledamoten Katarina Frostenson ska ha avslöjats som vinnare av Nordiska rådets litteraturpris, inför kvällens prisutdelning i Köpenhamn. Norska Dagsavisen avsløjade i sin pappersupplaga idag att poeten får priset för samlingen Sånger och formler»

Avisen opplyser også at det er vanlig at redaktørene i de forskjellige kulturredaksjonene får informasjon om prisvinnere i forkant, med sperrefrist.

 

 

(Foto: Seppo Samuli)