Nobelskandale i Sverige

MAKTSENTRUM: Svenske Akademien opprettet sin ære og var modige i årets valg. Dette er slik de så ut i 2017.

Kulturprofil i #metoos søkelys. Kan også ha lekket Nobelpris-vinnere.

#Metoo-oppvasken fortsetter å rulle med full tyngde i Sverige. Få dager før årets utdelinger av Nobelprisen rystes litteraturjuryen Svenska Akademien i grunnvollene.

Skandalen omhandler en mann de fleste avisene omtaler som «Kulturprofilen». I går kunne Dagens Nyheter (DN) avsløre at «Kulturprofilen» også beskyldes for å ha lekket flere av Nobelprisvinnere i litteratur. I rammen av #metoo har nå 18 kvinner vitnet til DN om hvordan «Kulturprofilen» har brukt sin kulturelle maktposisjon til seksuell trakassering og overgrep. Fem av kvinnene har gått til politianmeldelse.

Til avisa forteller tre av kvinnene også at «Kulturprofilen» skal ha lekket informasjon om prisvinneren ved tre konkrete tilfeller: foran utdelingene til Harold Pinter i 2005, Elfriede Jelinek i 2004 og Patrick Modiano i 2014.

«Den jäveln»

Spesielt sistnevnte prisvinner huskes som et tilfelle hvor oddsen lenge var skyhøye, for så å falle kraftig dagene før offentliggjørelsen. En av kvinnene som arbeidet for «Kulturprofilen», forteller om følgende opptrinn to dager før prisen skulle tilkjennegis: – Han kom inn og spurte i forbifarten om jeg ville vite hvem som skulle få prisen? Jeg svarte med et blikk som fortalte at jeg ikke trodde ham. Dermed fortalte han at Patrick Modiano ville få den, videre at «om du våger – kan du jo satse en slant». Det gjorde hun imidlertid ikke.

Akademiets tidligere «permanente sekretær» (en slags generalsekretær og den som årlig leser opp navnet på prisvinneren), Peter Englund, sier til DN at han ville blitt sjokkert om gårsdagens opplysninger var kommet for et par uker siden, men ikke etter de siste ukenes avsløringer: – Men nu måste jag säga att ingenting förvånar mig längre angående den personen. Den jäveln.

Peter Englund forteller videre at han allerede i 2014 hadde han mistanker om lekkasje etter at den franske storavisen Le Monde hadde en forhåndsomtale av mulige prisvinnere, og som tydelig tydet på at «Kulturprofilen» hadde vært brukt som kilde. Englund konfronterte «Kulturprofilen» med artikkelen, men denne blånektet.

Ikke overraskende

At det heftet noe underlig ved utdelingen til Modiano, er neppe helt sensasjonelt. Før offentliggjørelsen i oktober 2016, skrev eksempelvis BOK365s redaktør, Vebjørn Rogne, at det var gode grunner til å anta at det kan ha lekket fra parnasset:

«Et av de ferskeste eksemplene var da franske Patrick Modiano stakk av med prisen i 2014. Et par uker før bekjentgjørelsen var han ikke en gang på listen over bookmarkernes mange spillbare kandidater. De aller siste dagene før vinneren ble kjent, sank oddsen på Modiano som et blylodd – noe vi gjorde våre BOK365-lesere spesielt oppmerksomme på.  Plutselig lå franskmannen på delt fjerdeplass med Adonis. Sjansene for at noen skulle sette store penger på Patrick Modiano – som på den tiden ikke syntes å være spesielt aktuell og strengt tatt var utbyttbar med to hundre andre utmerkede kandidater – uten å sitte med innsideinformasjon, er svært usannsynlig.»

«Kulturprofilen» er nå nektet delta ved utdelingene og Nobelbanketten førstkommende fredag.