Marte er årets ålreite dame

En stolt prisvinner flankert av Jo Nesbø og Vibecke Østby fra Unicef. Foto: Stine Fris Hals

Marte Wexelsen Goksøyr er av Harry Hole-stiftelsen utropt til årets ålreite dame.

Marte Wexelsen Goksøyr er av Harry Hole-stiftelsen utropt til «årets ålreite». Hun får utmerkelsen for sitt engasjement i problemstillinger rundt menneskeverd.

– Marte er ei ålreit dame som forsvarer alle menneskers rett til å være annerledes. Hun er modig og tør å snakke høyt og tydelig om noe som andre politikere ikke vil snakke om. Hun er et forbilde for mange mennesker som trenger gode forbilder, sa Jo Nesbø om årets «ålreite dame» under utdelingen av prisen.

Les også: Azra er helt ålreit

Modig samfunnsdebattant

Marte Wexelsen Goksøyr, som har downs syndrom, har gjort seg bemerket som skuespiller, samfunnsdebattant og foredragsholder. Hun er skuespiller, samfunnsdebattant og foredragsholder. I slutten av oktober hadde hun premiere på teaterstykket hun selv har skrevet: ”Hva er problemet”? Goksøyr er i alt sitt virke engasjert i problemstillinger knyttet til menneskeverd, og med stykket settes sorteringssamfunnet tydelig på dagsorden. Goksøyr er selv skuespiller i oppsetningen, med Sven Nordin som medspiller.

Erik Holst i Harry Hole-stiftelsen er svært fornøyd med årets tildeling, og sier til BOK365 at han slutter seg til Nesbøs karakteristikk. – Hun er en modig dame og hun har tatt til orde mot sorteringssamfunnet på en veldig ålreit måte.

Les også: Eddi er en ålreit fyr

Lese- og skriveferdigheter

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne. Romanen er utgitt på Aschehoug og er hittil solgt til 33 land. Også filmen «Hodejegerne» ble en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til romanene Blod på snø og Mere blod også overdratt til stiftelsen. Begge bøkene er solgt til 28 land. Stiftelsens kapital er i dag på 55 millioner kroner.

Harry Hole-stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland.

Les også: Shirley er helt ålreit

Til Unicef

Årets prisvinner, Marte Wexelsen Goksøyr, har derfor sammen med styret i stiftelsen bestemt at pengene skal gå til året tv-aksjon der Unicefs TV-aksjon der pengene går til utdanning for barn i konfliktområder.

Styret i Harry Hole-stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Adele Matheson Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund. Henrik Mestad er varamedlem.

 

Her er de tidligere vinnerne av Årets ålreite fyr/dame

2009 Odd-Cato Kristiansen (fengselsprest på Ila) og Naandi (jenteskoler i India)

2010 Marit Hallen (leksehjelp innvandrerjenter) og Unicef (utdanning i Pakistan)

2011 Henning Holstad og Aslam Ahsan (alternativ julefeiring) og Plan Norge (skole Liberia)

2012 Margareth Hatle (trafikksikkerhet ungdom) og Redd Barna (skole Zimbabwe)

2013 Walther Jarwson (Omsorgskafe i Trondheim) og Naandi (jenteskoler i India)

2014 Eddi Eidsvåg, Unicef og Zamora Teran Foundations (One Laptop for all)

2015 Shirley Bottolfsen (ildsjel og velgjører i Bodø) og Flyktningehjelpen (somaliske flyktninger i Kenya)

2016 Azra Gilani (hennes synspunkter på pakistanske foreldres oppdragelse av sine barn i Norge) og Redd Barna (skoler i Syria)