Den tanzanianske romanforfatteren Abdulrazak Gurnah er tildelt Nobels litteraturpris 2021.
Svenska Akademin landet denne gang på en forfatter som er ukjent for de aller aller fleste i Norden: den 73 år gamle Zanzibar-fødte tanzanianske romanforfatteren Abdulrazak Gurnah. Han er mest kjent for sin roman Paradise fra 1994, som ble Gurnahs gjennombrudd. Det er en historisk oppvekstroman med handling fra begynnelsen av 1900-tallet, som tar for seg den gamle swahili-kulturen, og møtet med tysk og britisk kolonialisme. Romanen ble shortlistet til både Bookerprisen og Whitbreadprisen.
Ti romaner
Gurnah debuterte med romanen Memory of Departure i 1987, og har totalt ti romaner og en rekke noveller på samvittigheten.
Abdulrazak Gurnah fikk årets nobelpris med begrunnelsen: «for å kompromissløst og med stor medfølelse har belyst kolonialismens virkning og flyktningers skjebne i kløften mellom kulturer og kontinenter.»
Endelig en afrikaner
Dermed ble ønskene om en afrikaner – og gjerne en ikke-sørafrikaner – som litteraturprismottaker bønnhørt. Men det var altså ikke den stadig forhåndstippede Ngugi wa Thiong’o som ble årets utvalgte.
Blant Abdulrazak Gurnahs sentrale utgivelser er også By the Sea (2001), som var langlistet til Bookerprisen og havnet på shortlisten til Los Angeles Times Book Award. Romanen ble utgitt på norsk i 2002 på Aschehoug med tittelen Ved sjøen, oversatt av Kjell og Kari Risvik.
I Nobel-landet Sverige er det lille Celanders förlag som utgir Gurnah, et forfatterskap som ifølge svenske betraktere «vil sikre ytterligere ti års eksistens for forlaget».
Til England som flyktning
Gurnah kom til England som flyktning på 1960-tallet. Ikke før i 1984 var det mulig for ham å returnere til hjemlandet. Etter å ha undervist ved Bayero University Kano i Nigeria, reiste han til Storbritannia og Universitetet i Kent, hvor han tok doktorgrad. Han virket som professor og ansvarlig for Engelsk-avdelingen ved universitetet frem til han gikk av med pensjon.
I tillegg til den store prestisjen en Nobelpris fører med seg, får Gurnah også ti millioner svenske kroner i prispenger.