Nobelprisen til Patrick Modiano

Nobels litteraturpris for 2014 går til den franske romanforfatteren Patrick Modiano.

Årets nobelprisvinner beskrives som en «klassisk romanforfatter»: -Han skriver om erindring, søken og identitet. Han er en raffinert forfatter, som lar bøkene speile hverandre. En person kan være med i en bok, og senere også dukke opp i en annen, sier Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund.

Patrick Modiano er en fransk forfatter av flamsk-jødisk slekt, som har skrevet et 30-tall bøker. De fleste romanene hans har emne fra den annen verdenskrig, og hovedpersonene har gjerne et flertydig forhold til okkupasjonen; de er gjerne kollaboratører, svartebørshandlere eller har andre sammensatte roller.

Akademiens begrunnelse lyder som følger:

för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

 

«Engasjerende historieforteller»

Modiano er en av de franske forfattere som tydeligst har brutt med «nyromanen» og som forteller en tradisjonell, engasjerende historie. Men bøkene inneholder stadig elementer av parodi og pastisj, og bevisste inkonsekvenser og brudd på sammenhengen i fortellingen skaper en stemning av angst og uro.

 

Markant forfatter

Blant bøkene hans kan nevnes La Place de l’étoile (1968), Villa Triste (1975), med emne fra Algerie-krigen, Une jeunesse (1981; norsk overs. Ungdomstid, 1982), Rue des boutiques obscures (1978; norsk overs. Gater i mørket, 1982) og Dora Bruder (1997). Han har også skrevet scenario til filmen Lacombe Lucien (1974) av Louis Malle. Madiano regnes blant Frankrikes mest markante forfattere fra slutten av 1900-tallet, og han er blitt tildelt en rekke litterære priser. Nå også den aller gjeveste.

 

Aleksijevitsj-skuffelse

Mange av tipsene «i siste liten» i Börshallen i Stockholm gikk i retning Svetlana Aleksijevitsj. Modiano-tildelingen beskrives som en velfortjent heder til et godt forfatterskap, men samtidig som et «litt for safe» valg.

Flere er overrasket over tildelingen, men faktum er at Patrick Modiano har vært en av de største klatrerne på bookmaker-listene de siste dagene. For det par uker siden var han ikke inne på listene, i dag lå han helt oppe på fjerdeplassen på Ladbrokes liste. Så det er ikke sikkert at alle i Akademien har klart å holde helt tett.

 

I PAN-serien

Tre av Patrick Modianos bøker ble utgitt på norsk  i PAN-serien for rundt tretti år siden: Gater i mørke (1979), Ungdomstid (1982) og Søndagen i august (1988).

I nabolandet er stemningen høy hos lille Elisabeth Grate Bokförlag, som nå har overtatt Patrick Modianos forfatterskap i Sverige – etter at større forlag tidligere har forsøkt flere bøker uten nevneverdig hell. Elisabeth Grate ga ut Dora Bruder så sent som i september i år.

 

(kilde biografisk: snl / Foto: Larousse)