Nobelprisen til Kazuo Ishiguro

- Fantastiske nyheter og veldig, veldig fortjent, sier redaksjonssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm. Nobelprisen i litteratur 2017 går til den japanskfødte briten Kazuo Ishiguro.

Nobelprisen i litteratur for 2017 går til Kazuo Ishiguro. Ishiguro er født i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. Han har skrevet syv romaner og fem novellesamlinger, i tillegg til drama for TV og scene. Alle romanene og en novellesamling er utgitt på norsk, hos Cappelen Damm – oversatt av Kjell og Kari Risvik.

– Et fantastisk forfatterskap

– Fantastiske nyheter og veldig, veldig fortjent, utbryter Anne Fløtaker, redaksjonssjef i Cappelen Damm. – Vi har jo flere forfatter-håp på en slik dag, men at det var Ishiguro som slo inn kom som et gledessjokk. Han har et fantastisk forfatterskap, som vi har hatt helt fra starten.

Forlaget utga sin første Ishiguro-bok allerede i 1985, på daværende Cappelen. Anne Fløtaker har fulgt ham siden 2006.

– Store og gripende romaner

– Han skriver store og gripende episke romaner – og har en bredde i forfatterskapet sitt. Mange kjenner sikkert den filmatiserte Resten av dagen. Så har du Tilbake til Shanghai, som er mer gåtefull og fjorårets En kjempe begravd, som er mer en fantasy-roman i «Game of Thrones-land».

Ishiguro er en av de mest feirede samtidsforfattere i den engelsktalende verden, nominert fire ganger for Bookerprisen, og han vant prisen i 1989 for romanen The Remains of the Day (1989), som også ble filmatisert i 1993 med Anthony Hopkins og Emma Thompson.

«Great emotional force»

I 2008 rangerte avisen The Times ham på 32. plass på deres liste over «De 50 største britiske forfattere siden 1945». I 2010 ble også hans roman Never Let Me Go (2005) filmatisert.

Ishiguro får prisen med følgende hovedbegrunnelse fra Svenska Akademien: “who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world”.

 

(Foto: British Council – Literature)