Nordisk råds litteraturpris til Niviaq Korneliussen

VANT: Niviaq Korneliussen fra Grønland vant Nordisk råds litteraturpris 2021. Foto: Norden.org/Magnus Fröderberg.

– Denne er til dere unge som sliter, sa den grønlandske prisvinneren.

Nordisk råds litteraturpris er den eldste av prisene som tirsdag kveld ble utdelt i Det Kongelige Teaters Skuespilhus i København. I år var det Niviaq Korneliussen fra Grønland som mottok prisen for romanen Blomsterdalen – utgitt i Norge av Gyldendal, oversatt av Kyrre Andreassen.

– Tusen takk til dere som har trodd på meg, sa Korneliussen.

– Dette sier jeg til de jeg skriver for, for barn og unge der hjemme. Vi har den høyeste selvmordsraten i verden. I flere generasjoner har vi mistet mange mennesker, som kunne ha vært her, sa Korneliussen.

Hun unnskyldte seg på vegne av alle voksne som ikke stiller opp for ungdom som sliter.

– Takk til alle dere unge jeg har møtt på min vei. Takk for at dere har tillit til meg, det vil jeg aldri ta for gitt. Jeg vil gjøre alt i min makt for å tale deres sak. Denne prisen er til dere, sa hun.

Barne- og ungdom til Sverige

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gikk til den svenske sosialantropologen Elin Persson for romanen De afghanske sönerna (Bonnier Carlsen, 2020).

– Jeg ville skrive om hva det å vente kan gjøre med et menneske, sa en tydelig rørt og glad Elin Persson.

De afghanska sönerna er Perssons debutroman. Hun har selv jobbet på et asylmottak, og boken handler om både hverdagen og krisene, samholdet og bråket mellom asyltakerne mens de venter på å få vite om de får bli i landet eller ei.