Her er de neste store forfatterne

… eller i hvert fall seks av dem – hvis vi skal tro forlagsredaktørene på årets Book Expo America i Chicago. Og en av dem, Nathan Hill (bildet), har norske aner.

Det bys på sterke historier i de seks bøkene forlagsredaktørene på BEA i Chicago selv hadde valgt ut som de som virkelig kan komme til å prege litteraturlandskapet i året som kommer.

Amerikansk bokbransje, med et og annet internasjonalt innslag, er igjen samlet til sin årlige Book Expo America (BEA). Etter en årrekke i New York har BEA tatt en avstikker til Chicago – som også var fast arena for messen på 1990-tallet. Noen er glade for det: Man har fått 1000 ekstra påmeldte fra Illinois og et solid oppsving i antall deltagende bokhandlere fra Midtvesten. Men den internasjonale deltagelsen synes å være hakket slappere, rettighetssenteret ser slankere ut enn vanlig og de aller største plakatnavnene blant forfatterne er kanskje ikke fullt så store som de pleier å være.

 

Selvforsterkende fokus

Ett innslag er definitivt på plass som før: Det årlige Editor’s Buzz er blitt en tradisjon det knytter seg store forventninger til. Her trekker amerikanske forlagsfolk frem et kresent knippe bøker og forfattere de tror vil prege årene som kommer. Ofte får de rett. Fokuset bøkene får på BEA blir gjerne selvforsterkende. Bokhandlerne merker seg de utvalgte titlene, forlagene satser tyngre i sin opplagsfastsettelse og markedsføring, og bøkene blir gjerne også kritikervinnere.

 

Nøkken blant de utvalgte

Og det er et norsk innslag her også: Nathan Hill har norske aner og tittelen The Nix – eller Nøkken – er enda norskere.

– Jeg ble veldig fascinert av historiene rundt nøkken, som vel er av norsk og tysk opphav. Et uhyre av et undervannsvesen som kan omforme seg til en hvit hest, ta med barna på ryggen, løpe av sted med dem og så trekke dem med seg ned i sjøens mørke dyp. Det er en sterk historie, hvis du er barn og er overlykkelig over nettopp å ha fått din egen hest som du elsker over alt på jord, sier Nathan Hill lattermildt til BOK365. – Nøkken er en god assosiasjon til fortellingen i min roman. Er det ikke slik at det og de man elsker mest også er det som kan skade deg mest?

Her er forlagsredaktørenes seks utvalgte på BEA 2016:

 

Nathan Hill: The Nix (Alfred A. Knopf)

Samuel Andresen-Anderson får en telefon fra sin mor, som han ikke har sett på 20 år, om at hun trenger hans hjelp. Det blir startskuddet for at Samuel, en nettspill-avhengig uentusiastisk lærer og forfatter med skrivesperre, beveger seg gjennom 50 år av amerikansk historie.

Det er en sjelden blanding: svært følelsesladet, velskrevet og veldig, veldig morsom, sier redaktør Timothy McConnell.

De norske rettighetene til boken er allerede solgt til Gyldendal Norsk Forlag.

(Boken var opprinnelig ventet på engelsk i august, men kan bli utsatt til våren)

 

Gary Younge: Another Day in the Death of America (Nation Books)

The Guardian-journalist Gary Younge mottok i 2009 James Cameron-prisen for sin dekning av presidentvalget i USA året før. I denne boken forteller han historien om alle livene som går tapt på grunn av skytevåpen bare i løpet av én enkelt dag i USA.

At skytevåpen kan drepe barn er en del av den amerikanske hverdagen. 2667 barn blir drept årlig. Younge ønsker å vise at disse livene teller, og at vi burde vært rasende og satt en stopper for dette, sier forlagsredaktøren hans. Det er en bok som dessverre har blitt mulig på grunn av fraværet av våpenkontroll, sier forlagsredaktør Alessandra Bastalgi.

 

DSC_0296

SKRIVER OM BARN DREPT MED SKYTEVÅPEN: Gary Younge.

 

– I gjennomsnitt blir syv barn skutt hver dag i USA. Ofte blir de ikke nevnt med mer enn en liten notis i avisene. Det er nesten det verste, at dette er blitt vanlig, sier Gary Younge. – Vi får en slags landesorg et par ganger i året ved skolemassakre og andre alvorligere skyteepisoder, men etter noen dager går livene våre tilbake i vanlig gjenge.

(Boken er ventet på engelsk i oktober)

 

Thomas Mullen: Darktown (37 Ink)

Mullen, som tidligere har skrevet The Last Town on Earth, tar i denne romanen for seg rasemotsetninger, mord og korrupt politi i Atlanta i 1948

– Darktown er fabelaktig lesning, en sterk historie som er usedvanlig flott skrevet, sier 37 Ink-forlegger Dawn Davis. Hun avslører at seks av hennes beste venner måtte vente noen timer i hennes eget bursdagsselskap, fordi hun måtte lese ferdig og sikre seg rettighetene til boka.

Jeg ble fascinert av denne historien, hvor alle er redde for å si sannheten, sier Thomas Mullen. – Og jeg trengte ikke å legge handlingen til et totalitært regime for å få dette til å fungere – det var bare å nøste seg tilbake noen tiår i byen jeg selv bor i.

Amy Pascal og Jamie Foxx har allerede sikret seg opsjon på filmrettighetene til boken.

(Boken er ventet på engelsk i september)

 

Emily Fridlund: The History of Wolves (Grove Atlantic)

Denne debut-thrilleren utspiller seg i de kalde, øde skogene i det nordlige Minnesota. En 15 år gammel jente lærer «hvor langt du kan være villig til å gå for mennesker du elsker og stoler på».

Psykologisk drama av sjelden sort, sier Grove Atlantic-redaktør Elisabeth Schmitz. – Det er en av de mest «creepy» avslutningene på en bok som jeg noen gang har lest.

Noe av det som fascinerte meg mest var problemstillingene: Hvem kan stille diagnosene? Hvem har rett til å definere hva som er virkeligheten? spør Emily Fridlund.

(Boken er ventet på engelsk i januar 2017)

 

Emma Flint: Little Deaths (Hachette Books)

Straks jeg ga manuskriptet til Little Deaths til kollegaene mine i forlaget, visste jeg at dette var en av disse bøkene som alle kom til å forelske seg i. Jeg hadde rett, sier seniorredaktør Paul Whitlach. Boken er inspirert av den virkelige historien om Alice Crimmins, en mor som var anklaget for å ha drept barna sine, en fem år gammel gutt og en fire år gammel jente, i 1965.

Crimmins var en blendende skjønnhet, og historien involverer sene kvelder, drikking, mannlige venner, en tabloidpresse ute av styring, og politifolk som hadde mer interesse for sexlivet hennes enn i å gjøre en god etterforskningsjobb, forteller Whitlach.

Historien om Alice Crimmins gjorde stort inntrykk på meg da jeg leste den første gang – og siden slapp den aldri taket. Man gikk utrolig tett på livet hennes: Sexlivet, hvordan hun førte seg og hvordan hun var kledd. Å drive godt politiarbeid var underordnet sier Emma Flint.

Flint mener det har vært en fordel å ikke selv ha barn, når hun har tatt tak i denne historien:

Jeg har ingen krav på meg som mor, på godt og vondt – og kan være «objektiv». Og så har jeg hatt mange gode samtaler med venninner som selv har barn.

(Boken er ventet på engelsk i januar 2017)

 

Brit Bennett: The Mothers (Riverhead Books)

Brit Bennetts debutroman utspiller seg i et afroamerikansk nabolag i Sør-California. Det er en historie om det lille samfunnet, kjærlighet og ambisjoner som sås av en hemmelighet.

 

DSC_0281

«EN HELT SPESIELL FORFATTERSTEMME»: Brit Bennett.

 

Jeg leste ikke boken som et profesjonell forlagsperson, jeg inhalerte den. I det øyeblikk jeg begynte å bla i manus visste jeg at dette var en helt spesiell forfatterstemme og at dette var begynnelsen på en spennende forfatterkarriere, som jeg virkelig ønsket å være en del av, sier Riverhead-redaktør Sarah McGrath.

(Boken er ventet på engelsk i oktober)