Neshornprisen til Skaranger

Maria Navarro Skaranger (Foto: Io Sivertsen)

Maria Navarro Skaranger tildeles Neshornprisen 2023.

Lørdag ble det kjent at Maria Navarro Skaranger tildeles Neshornprisen 2023. Hun deler prisen med journalist og forfatter Odd Karsten Tveit.

Neshornprisen er en kulturpris som deles ut av avisa Klassekampen. Prisen består av et diplom og en neshornskulptur i bronse laget av Christine Aspelund. Blant tidligere vinnere finner vi Per Petterson, Pia Maria Roll, Tronsmo bokhandel, Vigdis Hjort og Håkon Bleken.

Prisen går til Skaranger «for hennes portretter av det moderne norske klassesamfunnet», heter det innledningsvis i juryens begrunnelse.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Skarangers bøker har utvidet forståelsen av hva som er verdt å skrive om. I det ligger en dyp humanisme som gjennomsyrer alt hun skriver, men også en sta egenvilje. Som et envist neshorn holder Skaranger fast på at inne i alle mennesker åpner det seg hvelv etter hvelv uendelig.»

Skaranger er denne høsten aktuell med sin fjerde roman, Jeg plystrer i den mørke vinden. Romanen er «utpekt som en av årets beste bøker av anmelderne i Morgenbladet, VG, Dagbladet, Klassekampen og Vårt Land,» står det i en pressemelding.