Nær 300 000 til Frankfurt

Over 286 000 besøkende fra over 150 land ga en hyggelig økning for Frankfurter Buchmesse.

Det er da færre folk i Hall 5 og 6, og taxikøene på tampen av messedagene er da kortere? Omkvedet hos de fleste BOK365 snakket med av norske og internasjonale forlagsfolk på messen var at det var sedvanlig folksomt og hektisk på agentsenteret, men litt mindre folk og litt mindre trøkk en tidligere i hallene. Liknende tilbakemeldinger har våre kolleger i Svensk Bokhandel fanget opp fra forlagsfolk og agenter i vårt naboland.

Solid weekend

Men fasit forteller gledelig nok noe helt annet: 286 425 besøkende fra over 150 land stoppet taksameteret på når den avsluttende søndagen var unnagjort. På totalen er det en økning på 3 prosent i forhold til fjoråret. Heller ikke på utstiller-fronten synes Frankfurter Buchmesse å ha noe å klage på, med 7300 utstillere fra 102 land. Det var først og fremst besøket av «vanlige publikummere» som sto for årets økning – og særlig weekendbesøket, som var 6,5 prosent høyere enn i fjor.

Agent-rekord

Ser vi kun på besøkende bokbransjefolk, såkalte «trade visitors», er utviklingen flatere. Årets 142 585 bransje-besøkere gir en økning på 0,2 prosent. Da hører det også med til historien at det var tirsdagsåpent på agentsenteret LitAg på tirsdagen i år, og selv om dette kun var halvfullt denne dagen, er den likevel kjærkommen for telleapparatet.

Stadig flere utbydere velger å bruke Litag-senteret som markedsplass. I fjor var over det over 700 agenter fra over 300 agenturer som satt og solgte sine rettigheter der, fordelt på 460 bord. I år opplevde Frankfurter Buchmesse en milepæl, da man rundet agentbord nummer 500. Det var ikke de norske agenturene som bidro til det. Bortsett fra Stilton Agency og Northern Stories, valgte de norske å selge sine rettigheter på det norske fellesområdet i Hall 5 – noe som synes å fungere utmerket.

Politisk messe

Innholdsmessig ble årets Frankfurtmesse en av de mest politiske så langt. Tonen ble satt allerede med tungvekterne Angela Merkel og president Emmanuelle Macron på åpningen. Forbundskansleren og presidenten hadde følge av et skikkelig følge av prominente europeiske politikere, som den franske kulturministeren Françoise Nyssen og hennes tyske kollega Monika Grütters, SPD-leder Martin Schulz og Gregor Gysi, parlamentarisk leder for Die Linke.

– Fordømmer vold

Det ble også en bokmesse preget av konfrontasjoner mellom ytre venstre- og ytre høyre. – Som arrangør av den største internasjonale handelsmessen for bøker og media, er vi forpliktet til å opprettholde den fundamentale retten til ytringsfrihet. Konflikter dukker tidvis opp her. I år opplevde vi fysiske sammenstøt mellom venstre- og høyreving-grupperinger som politiet måtte oppløse. Vi fordømmer vold som en vei til å løse uenighet, sier Jürgen Boos.

FRANKFURT-ÅPNING: Macron, Riethmüller og Merkel. (Foto: Marc Jaquemin / Frankfurter Buchmesse)

– Samfunnet står overfor noen viktige spørsmål og utfordringer – det ble igjen svært håndgripelig på årets messe. Vi har også sendt ut en klar oppfordring til ytringsfrihet og mangfold, for et åpent og tolerant samfunn, sa Heinrich Riethmüller, styreleder i den tyske forlegger- og bokhandlerforeningen Börsenverein, som formelt er bokmessens eier. Allerede ved åpningen av årets Frankfurtmesse slo han an tonen: – Dette er bokbransjens time.

Fransk fremstøt

Frankrike sto i sentrum som æresgjest på årets messe – en rolle Norge som kjent skal ha i 2019. Gjennom 350 arrangementer på messeområdet og ute på by’n fikk 180 franske forfattere møte publikum. Flere tusen fant også veien til den franske paviljongen.

Det var også flere kjente forfatterprofiler å se i Frankfurt: Margaret Atwood, Cecelia Ahern, Paula Hawkins, Nicholas Sparks, Édouard Louis, Leïla Slimani, Daniel Kehlmann, Rafik Schami, Reinhold Messner, Ilija Trojanow, Dan Brown og Ken Follett var headlinere på årets messe. Åsne Seierstad og Maja Lunde var blant de norske forfatterprofilene.

Mer om årets messe-snakkiser finner du på BOK365 i morgen og i kommende utgave av Bok & samfunn.