– Dette er bokbransjens time

MERKET SEG MERKEL: Angela Merkel og Emmanuel Macron sammen på Frankfurt-messen i 2017, da Frankrike var gjesteland. Foto: Frankfurter Buchmesse)

Bokbransjens rolle er viktigere enn noen gang, var budskapet under en Frankfurt-åpning hvor Merkel, Macron og Menasse var blant hovedrolleinnehaverne. Og ikke minst Heinrich Riethmüller, med noen alvorsord.

Det var på mange vis Frankrikes dag i Frankfurt tirsdag, etter som de i år bekler rollen Norge skal innta i 2019: som æresgjest på verdens største bokmesse. I går kveld var det duket for åpning av 2017-messen og innvielse av den franske gjesteland-paviljongen. Det ga også den europeiske storpolitikkens nye bestevenner Angela Merkel og Emmanuel Macron en mulighet til å møtes. Det faktum at vertslandets og gjestelandets statsoverhoder skulle kaste glans over årets tilstelning og bivåne det hele fra første rad, førte også til et sikkerhetsoppbud av betydelige dimensjoner.

– Hører sammen

– Det er viktig å respektere og verdsette boken, sa Angela Merkel i forkant av åpningsseremonien. – Jeg tror at, som naboer, kan vi (red anm: Tyskland og Frankrike) lære mye av hverandre gjennom litteraturen. Forskjeller er ikke forstyrrende. Forskjeller bidrar heller til å skape styrker. Akkurat nå er dette en av Europas største styrker. På den ene siden er vi nasjonalstater, på den andre siden hører vi sammen.

Merkel var også opptatt kunstnernes opphavsrett og understreket at kunstnerisk innhold ikke kan være gratis – at det har en pris, på samme vis som andre vidunderlige ting i verden har en pris.

– Valget ga oss et sjokk

Merkels ord var muligens unektelig urolige tider i verden, og Europa er slett ikke noe unntak – med Brexit, tilløp til katalansk opprør, flyktningutfordringer, et stadig mer polarisert politisk landskap og høyreekstreme bevegelser på fremmarsj i mange land. Dette preget også gårsdagen i Frankfurt.

– På denne tiden i fjor, ville noen av oss trodd at ett år senere, ville høyreorienterte Alternative für Deutschland innta Forbundsdagen som landets tredje sterkeste parti? Valgresultatet for to uker siden ga oss et sjokk, sa Heinrich Riethmüller, styreleder i den tyske forlegger- og bokhandlerforeningen, under åpningspressekonferansen i Frankfurt tirsdag. Han la til at dette var en trend som likevel ikke er helt overraskende: – Vi ser at kløftene i samfunnet blir dypere, at folket deler seg i flere store saker – som flyktningespørsmålet. Og i stedet for konstruktiv diskusjon og debatt, uttrykkes meninger i uforskammede, skingrende partsinnlegg, hvor begge parter beskylder den andre for å spre falske nyheter. Alt dette skjer i Tyskland nå, men vi ser dette også hvor vi enn vi ellers kaster blikket: Et stadig mer polarisert klima, skapt av spenninger og kriser.

«Fake news»

I slike utfordrende tider er bokbransjens rolle viktigere enn noen gang, understreker Riethmüller: – Med økt sosial spenning, politisk usikkerhet og «fake news», skal forlag og bokhandler være garantister for felles forståelse, pålitelig informasjon og meningsmangfold. Derfor ber jeg om deres tillatelse til å sende ut et veldig tydelig budskap i dag, ved åpningen av Frankfurt-bokmessen: Dette er bokbransjens time. I vanskelige tider skal forleggere og bokhandlere fremme dialog, formidle pålitelig informasjon og gi folk et godt grunnlag for å danne seg en mening.

RIETHMÜLLER: – Dette er vår time (foto: Börsenverein)

 

Truet på livet

– Historien har vist oss at vi først ser verdien av et uavhengig, mangfoldig og høykvalitet-bokmarked, når det ikke lenger eksisterer, sa Riethmüller, og rettet også oppmerksomheten mot deler av verden hvor ytringer har atskillig tøffere kår: – Beklageligvis er det fremdeles altfor mange eksempler på at ytringsfriheten, pressefriheten og den kunstneriske friheten er sterkt begrenset. Journalister og kulturarbeidere blir truet på livet, trakassert og fengslet. Tenk på bloggeren Raif Badawi i Saudi-Arabia, bokhandleren og forleggeren Gui Minhai i Kina, den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yücel og oversetteren Mesale Tolu i Tyrkia. Det er forstemmende å se at fundamentale menneskerettigheten kan bli tråkket på så mange steder samtidig.

Pris til Menasse

Verdt å notere fra Frankfurt-åpningen, var at østerrikeren Robert Menasse fikk Den tyske bokprisen 2017 for romanen Die Haupstadt (Suhrkamp).

PRISET: Robert Menasse (foto: Marko Lipus)

«Det humane er det alltid verdt å kjempe for», mener juryen å lese ut av vinnerboken, og legger til: «Robert Menasse viser at dette også gjelder EU. Med stor dramaturgisk evne, graver han seg med lett hånd ned i de dypeste lagene av verdenen vi kaller vår egen – og gjør det tindrende klart at, blant mye annet, er ikke økonomien alene noen garanti for en fredelig fremtid.»

 

Hovedbilde: SAMMEN I FRANKFURT: fra venstre Bokmesse-direktør Jürgen Boos, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Heinrich Riethmüller (foto: Frankfurter Buchmesse)