Motstand, fedre og kvelande kjærleik

FEM FAVORITTER. Allsidige Izzet Celasin, forfatter på Gyldendal.

Izzet Celasin har bred smak, med en viss affinitet til historie og historiens mørke. Se hvilke fem bøker han anbefaler.

Izzet Celasin er tyrkiskfødt forfatter som kom til Norge som politisk flyktning i 1998 og debuterte skjønnlitterært med romanen Svart himmel, svart hav i 2007. Sist utgitte bok er Krysset en natt elven (Gyldendal, 2015).

Asbjørn Sunde: Menn i mørket

– En perle av en erindringsbok om motstandskampen under naziokkupasjonen. Denne boken har alt et patriotisk hjerte kunne ønske seg: ekte heltedåd, offervilje, kjærlighet til både fedreland og mennesker, spenning og massevis av aktion. Overraskende høy litterær kvalitet fra pennen til en yrkesrevolusjonær. En page-turner. Som en kuriositet kan man notere seg at Menn i mørket også er en av fotballspiller Ada Hegerbergs favoritter.

Kjell Ola Dahl: Kureren

– Velger man å ta denne boken med seg i samme bunken som Menn i mørket, får man både i pose og sekk: stor leseglede og muligheten til å kunne fabulere om virkeligheten faktisk overgår fiksjonen. Denne spennende fortellingen viser en gang for alle at kurérarbeid for en motstandsorganisasjon i et okkupert land mot en nådeløs fiende er en undervurdert og svært helsefarlig geskjeft. Det store spørsmålet er likevel: Er fedre som forsvinner og så dukker opp mange år senere til å stole på? Kjell Ola er i sitt skrive-ess, og den som leser denne boken, vil sikkert glede seg til flere thrillere fra forfatteren.

Peter Frankopan: Silkeveiene

– Alternativ verdenshistorie for alle som mener at pensum i den norske skolen trenger litt motstand og nye perspektiver. Det nye i Silkeveiene er at en vestlig akademiker prøver å se på historien fra Østens synsvinkel. Som konsekvens bytter de siviliserte og barbarene straks plass. Advarsel: Man kan risikere at etablerte sannheter kan kollapse som korthus. Godt fortalt og lettlest.

Elena Ferrante: Kvelande kjærleik

– Alle som lurer på hvem Elena Ferrante egentlig er, bør lese denne boken (pluss Napoli-kvartetten, selvsagt). En mystisk kvinnes ferd i Napolis irrganger, hemmelighetene hennes og forholdet til moren gir i hvert fall gode innsikt i det miljøet og den tidsånden Ferrante selv må ha vokst opp i. Høy kvalitet i alle ledd. Og til slutt gir man en god klem til mødre som fortsatt er i live.

Robert Wilson: Et lite drap i Lisboa

– Etter min mening er denne boken allerede en krimklassiker. «Gold Dagger Award»-vinner Wilson er her i tematisk godt selskap med Asbjørn Sunde og Kjell Ola Dahl i en fortelling som spenner fra andre verdenskrig til 1990-årenes Portugal. Komplisert plot, overbevisende karakterer og en intelligent historie. Brutal, men ikke spekulativ. Anbefales å lese på engelsk for de som behersker språket.