Mørkemann inn i kinomørket

– Jeg gru-gleder meg, sier Jørn Lier Horst. Filmopptakene til «Operasjon Mørkemann» starter i Tvedestrand i dag.

I dag starter filmopptakene til «Operasjon Mørkemann» i Tvedestrand:

– Jeg gru-gleder meg! Detektivbyrå nr.2 og Operasjon Mørkemann er det første jeg har skrevet som blir filmatisert. Det blir spennende, sier Jørn Lier Horst, som legger til at han har stor tiltro til Filmkameratene, som skal produsere det hele. – Det kommer nok til å bli aller mest spennende for dem som sitter i kinosalen.

Ferske filmfjes

«Operasjon Mørkemann» blir første film etter Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes svært populære bokserie om de to barnedetektivene Tiril og Oliver (og hunden Åtto).

GRUGLEDER SEG: Jørn Lier Horst (foto: Jesper Magerøy)

 

De to som spiller hovedrollene som Tiril og Oliver er Emma Kilane (10 år) og Thomas Farestveit (9 år), begge fra Kristiansand. De er nye ansikter i filmverden, men med seg på laget har de erfarne skuespillere i voksen-rollene: Finn Schau, Ulrikke Døvigen, Eldar Vågan og Lise Fjeldstad.

Over 750 000

Regissør og manusforfatter er Grethe Bøe-Waal. I 2014 skrev hun manus og hadde regi på «Operasjon Arktis» som ble en stor suksess og sett av nesten 300 000 på kino. Filmen vant også Amanda for beste barnefilm, ble invitert til Sundance Filmfestival og mottok i november 2014 pris under nordiske dager i Lübeck for beste barnefilm.

Bokserien Detektivbyrå nr. 2 er svært populær, med et opplag på over 750 000 bøker. Noen av titlene (blant dem Operasjon Mørkemann) er tatt inn i Gyldendals digitale læreverk, Salaby, både i Norge og i Danmark.

– Mer spennende og større plott

Detaljene i filmmanuset skal ikke forfatteren involvere seg i:

– De som ser filmen får mer enn boken. Historien er bygd ut med for å fylle spillefilmformat. Det har blitt mer spennende og et større plott, slik det bør være i en god krimfilm. Grete (Bøe-Waal) og jeg har hatt noen innledende møter og snakket om manus, utover det har jeg overlatt dette til de som kan film, sier Jørn Lier Horst. – Jeg har ikke hilst på Emma og Thomas (Tiril og Oliver) ennå, men har skjønt at castingen har gjort en god jobb. Og jeg tror Bokbyen Tvedestrand er veldig riktig som innspillingssted.

– Du har vel fått deg en mindre rolle selv – i beste Hitchcock-ånd?

– I Hans Jørgens illustrasjoner i bøkene ligger det mye skjult i detaljene. Kanskje dukker det opp noe i filmkulissene også …

– Når får vi se Wisting på filmduken?

– Han er nok nærmere en TV-skjerm, men det er en helt annen historie, sier Jørn Lier Horst.

Med mange publikumstreffere

«Operasjon Mørkemann» produseres av Filmkameratene i samarbeid med Mediefondet Zefyr i Bergen.

Filmkameratene har en historikk på å lage barne- og familiefilm for et stort publikum. De har bl.a. stått bak «Håkon Håkonsen», «Jakten på nyresteinen», «Pelle og Proffen», «Operasjon Arktis» og «Elias»-filmene.

– Det å få anledning til å lage denne filmen basert på Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes sine bøker blir en spennende utfordring som vi gleder oss til. Vi gleder oss også til å jobbe med Grethe Bøe-Waal igjen, som vi hadde et veldig godt samarbeid med på «Operasjon Arktis», sier produsent John M. Jacobsen.

 

For å begynne med slutten – her er rulleteksten til filmen:

Tiril: Emma Kilane

Oliver: Thomas Farestveit

Mørkemannen: Finn Schau

Bestefar: Eldar Vågan

Karoline: Ulrikke Døvigen

Anna: Lise Fjeldstad

 

Bak kamera:

Manus og regi: Grethe Bøe-Waal

Produsent: Filmkameratene v/John M. Jacobsen og Petter J. Borgli

Fotograf: Martin Hognes Solvang

Forfatter av bøkene: Jørn Lier Horst

Illustratør av bøkene: Hans Jørgen Sandnes

 

Hovedbildet: SPILLER TIRIL OG OLIVER: Emma Kilane og Thomas Farestveit.