«Dunster kalkun»

Norske filmanmeldere er slett ikke nådige mot «Snømannen». «Pinlig ujevn», «parodisk» og «kjedelig» er blant beskrivelsene så langt.

VGs anmelder Øystein David Johansen triller terningen til en toer og mener den dirrende pageturner-spenningen fra Jo Nesbøs krim-bestselger er nesten helt fraværende.

Ute av synk

«Det mest påfallende med «Snømannen» er likevel flere merkelige elementer og scener som dunster kalkun. Noe virker som tatt rett ut fra en billig TV-produksjon: Val Kilmer spiller en tidligere etterforsker i Bergen, se for deg Varg Veum som 67-åring. Stemmen hans er dubbet av en annen, fullstendig ute av synk med det vi ser. 90-tallets «IT-girl» Chloe Sevigny møter vi i en låve langt til fjells. Hun hogger hodet av høner, bilder som fint kunne passet inn i en parodi på en black metal-video fra mange år tilbake», skriver Johansen.

Aldri nervepirrende

En toer får filmen også av NRKs anmelder Marte Hedenstad: «Det er en gjennomgående følelse av uutnyttet potensial i Alfredsons film. Jakten på morderen blir aldri nervepirrende, mordene blir aldri skremmende og rollegalleriet blir aldri interessant. Det er ganske imponerende at en film som handler om en seriemorder som bytter om hodet på snømenn og lik faktisk klarer å bli kjedelig, men filmen evner ikke å skape spenning underveis, eller bygge opp til thrilleren den forsøker å være mot slutten. Det er mulig filmen vil fremstå hakket bedre om du ikke har kjennskap til Harry Hole fra før, men Snømannen vil likevel aldri bli en god film. Nei, jeg må nesten benytte meg av klisjeen – les heller boka.»

«Pinlig ujevn»

Adressas Terje Eidsvåg har også trillet terningen til en toer. Han beskriver «Snømannen» som en «blodig ulekker og pinlig ujevn blanding av thriller og grøsser».

Den beste leseopplevelsen er nok denne, uten terning, signert DNs Bjørn Gabrielsen.