Millionsuksess til Norge

Hugh Howey (bildet) har solgt millioner av «Silo» i USA. Boken er en av de mange sterke oversatte krim- og thriller-titlene som kommer i første halvår.

Flere internasjonale suksesser og hele det nordiske krim-stjernelaget rulles ut i et sterkt vår-halvår for krim og thrillere.

Silo er første bok i trilogien Wool, som Hugh Howey selvpubliserte på Amazon i 2011, og handlingen finner sted i en ødelagt og giftig fremtid. Opprinnelig var det meningen at det bare skulle bli en enkel novelle, men da populariteten var et faktum skrev Howey flere oppfølgere som ble satt sammen til en roman-trilogi. Simon og Schuster la et millionbeløp i dollar på bordet for å få Howey til å signere kontrakt, og bare i USA har trilogien solgt over 1,5 millioner eksemplarer. Rettighetene er solgt til 30 land, og bøkene har blitt bestselgere overalt hvor de har blitt utgitt. Filmrettighetene er solgt til 20th Century Fox. I Norge utgis Silo av Bazar forlag i januar.

 

Silo

 

Mer Avdeling Q

Jussi Adler-Olsens krimserie om Avdeling Q har solgt mer enn 600.000 bøker i Norge, og over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis. I mars lanserer Aschehoug Den grenseløse, den sjette romanen i serien. Camilla Läckberg er aktuell med Løvetemmeren (Gyldendal) samme måned, og i anledning utgivelsen blir alle hennes tidligere bøker nyutgitt i pocket med nytt design. John Ajvide Lindqvist har skrevet en ny grøsser kalt Himmelstrand (Cappelen Damm). Hans Rosenfeldt, som står bak TV-serien Broen, og Michael Hjorth er klare med den fjerde boken i serien om Sebastian Bergman: Den stumme jenta (Aschehoug). Lotus Blues (Gyldendal) er tittelen på Kristina Ohlssons nyeste roman, og fra Cilla og Rolf Börjlind kommer Svart daggry (Gyldendal).

 

Loevetemmeren

 

Krim noir fra svensk bestselger

Den prisvinnende krimforfatteren Christoffer Carlsson gjestet Norge under krimfestivalen i 2013. Nå skriver han på en helt ny krim-noir serie som har solgt veldig godt i Sverige. Den usynlige mannen fra Salem (Bazar) er første bok om politimannen Leo Junker. Viveca Sten er en bestselger hjemme i Sverige og hun er norgesaktuell med Farlige forhold (Cappelen Damm). Fra danske Jakob Melander kommer Serafine (Aschehoug). Den første romanen med Leif GW Perssons karakter Evert Bäckström, Linda – som i Lindadrapet, nyutgis av Schibsted.

 

Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson (Foto: Bazar)

 

Nytt fra Rowling

J.K. Rowling skriver krim under pseudonymet Roger Galbraith, og hennes andre bok Silkeormen, utgis av Cappelen Damm i februar. Likte du tv-serien True Detective bør du merke deg Galveston, som er skrevet av tv-seriens skaper Nic Pizzolatto. Den kommer på norsk hos Forlaget Press i mai.

 

Kapret Kallentoft

Den politiske thrilleren House of Cards av Michael Dobbs, kjent for mange fra Netflix – serien med samme navn, er klar for norsk utgivelse hos Kagge. Mons Kallentoft har skrevet to krimserier som er utgitt av henholdsvis Schibsted og Gyldendal. Herkules-serien, som han skriver sammen med Markus Lutteman, skal utgis av Kagge. Første bok i serien heter Nattens rovdyr. Samme forlag kommer også med en ny tittel fra islandske Yrsa Sigurdardottir kalt Løgnen.

 

Nye navn på norsk

Aschehoug introduserer en ny svensk krimforfatter på norsk: Stefan Ahnhem med Offer uten ansikt. Ahnhem har skrevet manus til tv- serien Wallander og Offer uten ansikt er første bok i Risk-serien, som er under utgivelse i flere land. Schibsted lanserer krimdebuten til danske Jesper Stein: Uro. Boken vant Det Danske Kriminalakademis debutantpris 2012, og handler om Axel Steen som arbeider ved drapsavsnittet i København. Schibsted har også sikret seg den psykologiske thrilleren Inn i labyrinten, skrevet av den kritikerroste svenske forfatteren Sigge Eklund. Cappelen Damm skal utgi Likvaskeren av østeriske Bernhard Aichner, den første boken i en trilogi. Enkelte mener forfatteren har det som skal til for å bli like stor som Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen og Camilla Läckberg.

 

Høye thrillerbølger

Flere norske forlag ønsket seg rettighetene til svenske Joakim Zanders debut Svømmeren, en bok som er under utgivelse i 26 land. Gyldendal gikk seirende ut av budrunden og utgir den politiske thrilleren i februar. Alex av franske Pierre Lemaitre er også oversatt til mange språk, og handler om Alex som blir kidnappet og plassert i en liten trekasse. Denne tittelen utgis av Aschehoug. Kjære søster (Schibsted) av Rosamund Lupton er solgt til 30 land og har vært en engelsk bestselger. Elizabeth Littles Kjære datter (Cappelen Damm) har også solgt godt på engelsk, og markedsføres som en bok som passer lesere av Tana French og Gillian Flynn. Gyldendal utgir en annen engelsk bestselger, Datteren av Jane Shemilt, rett i Pocket.

 

Svoemmeren

 

Selvpublisert suksess

Emelie Schepp selvpubliserte krimromanen Merket for livet i Sverige og solgte 40.000 eksemplarer av den før et svensk forlag ga henne kontrakt. Nå er rettighetene solgt til flere land. I mai kommer boken på norsk hos Gyldendal. S.K. Tremayne er pseudonym for en kjent, britisk forfatter som har skrevet den psykologiske thrilleren Istvillingene. Font utgir boken i mars. Samme forlag utgir også Sannheten og andre løgner av tyske Sascha Arango, en roman som sammenliknes med verkene til Hitchcock.

 

Sascha_Arango_skisseforside10

 

Store navn

I Michael Mortimers Jomfrusteinen (Bazar) starter handlingen på New Zealand i 1789 med et spesielt funn. Tilbake i nåtiden blir en student involvert i dette funnet, og må flykte fra noen vitenskapsmenn. Sommeren 2014 vant britiske Belinda Bauer Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year for boken Nysgjerrigper. Til våren kommer utgivelsen Sannheten om livet og døden på norsk hos Cappelen Damm. Spenningsromanen Apple Tree Yard (Vigmostad & Bjørke) kommer på norsk i januar, og vi får en ny tittel i M.J. Arlidges krimserie hos samme forlag.

 

Mørkt og psykologisk

Den psykologiske thrilleren Elisabeth er borte av E. C Healey utgis av Cappelen Damm i januar. Fra Josh Malerman kommer Lukk øynene (Vigmostad & Bjørke), og fra Árni Thórarinsson kan vi vente oss Den sjuende sønnen (Bazar). Antti Tuomainen er aktuell med Mørk som mitt hjerte (Font forlag), og fra William Landay får vi en ny bok som heter Missin flats (Cappelen Damm). Dolores Redondo har skrevet Knoklenes arv (Cappelen Damm).

Vi kan også vente oss nye utgivelser fra store navn som Harlan Coben, CJ Samson, Joe Hill, Elizabeth George, Val McDermid, Maria Lang, Ann Cleeves, Arnaldur Indridason, George Pelecanos, Mary Higgins Clark, Lee Child, Peter Temple og Tana French. Flere av krimnavnene på forlagenes vårlister vil dessuten være til stede på Krimfestivalen, som arrangeres i Oslo 5 – 7. mars.

NB: Utgivelsesdatoene på bøkene som er omtalt i denne artikkelen kan bli endret. Listen er heller ikke komplett.

 

 (Foto: Amber Lyda / Random House)