Christian ønsker nytenkning

Bokhandelen Eldorados innehaver, Christian Skrede, ønsker å gjøre Oslo bokfestival mer forlagsfokusert.

Er Oslo bokfestival i ferd med å stagnere? Mye kan tyde å det, mener Christian Skrede, som inviterer bransjen til et felles idémøte.  

 

«Størrelsen på festivalen bør opprettholdes, men med større forlagsfokus. Bokfestivalen bør etter vår mening i større grad fremheve de respektive forlagenes forfattere og titler overfor kunden, samt bidra til kompetanseheving av bokhandlere», skriver Eldorado i en annonse i siste nummer av Bok & Samfunn.

– Hva er galt med Bokfestivalen, Christian Skrede?

– Det er ikke noe galt med den. Den har vært veldig bra så langt, men den har vært stillestående. Har du hatt en butikk i fem år så må du gjøre noe med den, sier Skrede.

 

DSC01591

 

Gyllen aledning

Eldorado-innehaveren påpeker at nå er det en gyllen anledning til å gjøre noe, og derfor inviterer han alle aktører i bransjen til et felles idémøte i Eldorado på nyåret, nærmere bestemt tirsdag 3. februar kl. 18.

– Hva tror du kommer ut av det?

– Vi har noen tanker om hva som kan gjøres, og vi ønsker å lufte dem for bransjen. Vi kommer til å fremme et forslag om en alternativ driftsmodell for Bokfestivalen, og ønsker innspill velkomne, sier Skrede.

– Hva går deres forslag ut på?

– Det ene jeg ønsker er at bokhandlerkjedene legger kjedesamlingene sine til Oslo en av de dagene festivalen pågår. Det kan de gjøre, det er på den tiden de har kjedesamlinger. Denne ene dagen bør brukes til å heve kompetansenivået hos bokhandlerne. Jeg skulle selv gjerne hatt en hel dag sammen med forleggerne for å høre hva denne høsten har å by på. La oss derfor i første omgang utvide festivalen med én dag, men la det være en lukket dag for bransjen – spesielt bokhandlerne.

 

DSC01594

 

Forlagsvise salg

Christian Skredes Eldorado i Oslo sentrum er Nordens største bokhandel, og drevet etter en annen modell enn bokhandeler flest. I Eldorado er bøkene sortert forlagsvis. Det vil si at de ulike forlagene har egne vegger eller avdelinger, der de presenterer sine bøker, og bare sine. Kundene finner med andre ord ikke de vanlige bestselgerpallene de finner i andre butikker. Skrede mener at noe lignende bør gjøres under bokfestivalen.

– Disse kjedeteltene på Karl Johan som preger festivalen, de selger det samme i alle teltene og forfatterne bare løper mellom dem og bytter plass seg imellom. Jeg mener dette er en litt stillestående tankegang. Det er ingen vits i å ha en duplikat av de kjedebutikkene som allerede finnes.

 

To telt

Jeg mener vi bør gjøre det om til å ha bare to salgstelt. Ett bare for salg, vi vet at kundene vil ha salg under festivalen. Men vi kan også ha et stort der forlagene står og selger og presenterer varene sine – med felles kassaløsninger. Da kan forlagene bruke samme system som vi gjør, en løsning der du klarer å skille omsetning fra forlag til forlag uten at kundene trenger å bry seg om det. Forlagene kan dermed bygge områdene sine. Som en god gammeldags messe med felles kassaløsning.

Husk at for mange småforlag er det en stor jobb med ganske store kostnader å komme seg inn i de eksisterende teltene. Det krever bemanning. Det er en stor jobb for bare et par dager sier Christian Skrede.

DSC01585

 

Verd å holde liv i

– Er festivalen på vei ut hvis ikke noe skjer?

– Oslo bokfestival er virkelig verd å holde liv i. Vi må bare tenke litt nytt. Vi lever alle av salg. Både bokhandlere og forlag. Men nå er festivalen en butikksamling av like butikker.

Festvalsjef Mari Reinholdt Aas i Oslo bokfestival kunne ikke kommentere Skredes utspill. Men direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening kunne. Forleggerforeningen driver Bokfestivalen sammen med Bokhandlerforeningen, og Einarsson sier til BOK365 at de nå holder på med å evaluere den foregående festivalen.

– På nyåret vil vi vurdere hva som skal gjøres i 2015, sammen med Bokhandlerforeningen. Dette gjør vi hvert år, og vi vil se på alle innspill som måte komme. Alle nye ideer mottas med takk, og vi stiller gjerne på alle møter i den forbindelse, sier Kristenn Einarsson.