Millionopplag for Horst

Jørn Lier Horst skriver bok sammen med en annen. Hvem? Foto: Dag Nordsveen/Salomonsson Agency

– Med en million bøker har vi vært med på å forme neste generasjon med boklesere, sier Jørn Lier Horst.

Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes har med siste bok i Detektivbyrå nr. 2-serien, Jakten på slottets hemmelighet, nådd et samlet opplag på én million bøker.

– Med en million bøker har vi vært med på å forme neste generasjon med boklesere. Det er jeg stolt av. Jeg tror nemlig at lesing er den viktigste ferdigheten vi kan overføre til barna våre, for blir barna glad i å lese, har de stor sjanse for å lykkes i livet, sier Jørn Lier Horst.

Den første boken om Tiril, Oliver og Åtto i den lille kystbyen Elvestad ble utgitt i 2013. Og siden den gang har tusenvis av barn i 19 land fulgt serien.

Å skape en slik leseglede var akkurat det Horst ønsket da han startet serien:

– Da jeg bestemte meg for å skrive for barn, bunnet det i ønsket om å gjenskape noe av den barnlige lesegleden jeg selv hadde opplevd. Jeg gikk løs på oppgaven med stor ærefrykt. Det følger et ansvar med å skulle gi barn deres første gode leseropplevelse. Det første møtet med bøkenes verden har stor betydning, og opplevelsen du har som barn kan bli helt avgjørende for om du forblir en leser resten av livet, sier Horst.

– Må klype oss i armen

Foto: Atle Holtan

Hans Jørgen Sandnes har illustrert alle fortellingene om Detektivbyrå nr. 2, og syns bokseriens suksess vært et eventyr:

– Innimellom må vi klype oss selv i armen: dette skal leses av hundretusener!, sier illustratør Hans Jørgen Sandnes om arbeidet med serien.

Sandnes strek har brakt liv til karakterene Tiril, Oliver og Åtto – og i arbeidet med serien har han vært opptatt av å nettopp levendegjøre menneskene i bøkene.

– Figurene skal vise følelser, stedene være troverdige og logikken tas på alvor. Jeg ønsker å gi bøkene et eget univers som leserne vil utforske igjen og igjen. Her kan du selv være detektiv, finne spor og knekke koder. I hverdagen sitter vi alene med penn og papir.

Unike opplagstall

Med et opplag på én million bøker er Detektivbyrå nr. 2 Norges ubestridte bestselgende barnebokserie. Opplaget er helt unikt, mener redaktøren for bøkene, Espen Dahl.

– For bare to år siden, feiret vi at Detektivbyrå nr. 2 hadde nådd et opplag på 300 000 bøker. Det var stort, og vi tenkte allerede da at dette var et fenomen helt utenom det vanlige her til lands. Når vi nå bare to år senere har nådd et samlet opplag på en million bøker, sier det seg selv hvor mange små lesere denne serien har truffet. Det har vært helt spesielt å få være med på dette, og å se hvilken effekt disse bøkene har hatt på barn over hele landet.

 

(Hovedfoto: Dag Nordsveen)