Mikke mus og Ingrid Espelid

SAKLIG ONSDAG: Cecilie Hauge Ågotnes er kanskje LavFODMAP-dronningen, men favorittkokebøkene hennes er skrevet av Mikke Mus og Ingrid Espelid Hovig.

Sensitiv mage, cøliaki, laktoseintolleranse og IBS er ord som har blitt en del av vår dagligtale, og svært mange nordmenn er rammet. Selv om disse sykdommene går utover dietten, er det langt fra slik at man må leve et kjedelig matliv.

 

Cecilie Hauge Ågotnes er selv rammet av IBS (irritabel tykktarm). Da hun i flere år hadde merket at livet hennes ble mer begrenset bestemte hun seg for å prøve LavFODMAP-dietten. Og det har hun ikke angret på.

Ågotnes har i dag egen blogg, hvor hun blogger om LavFODMAP og sensitive mager, og har tidligere utgitt to bøker: LavFODMAP. God mat for sensitive mager og LavFODMAP på reise. I sin våraktuelle utgivelse, Kaker og desserter for sensitive mager, tar hun for seg dessertene som alle med både sensitive og ikke-sensitive mager vil like. Selv vil hun anbefale den søte, glutenfrie gjærbaksten.

 

 

 

 

Forfatter: Cecilie Hauge Ågotnes

Aktuell med: Kaker og desserter for sensitive mager (Vigmostad&Bjørke)

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boka?

Mange som følger et lavFODMAP-kosthold savner kaker og desserter fordi de synes det er komplisert å lage selv. Når jeg har delt oppskrifter på kaker og desserter i bloggen min lavFODMAP.no har jeg alltid fått veldig gode tilbakemeldinger på disse. Siden det ikke fantes så mange lavFODMAP-oppskrifter og egne kokebøker for «kakemonser» ble det derfor naturlig å skrive en kake- og dessertbok da jeg skulle skrive ny lavFODMAP-kokebok.

 

Hva er den største feiloppfatningen når det kommer til sensitiv mage?

Grove kornprodukter, mange grønnsaker og frukter samt belgfrukter – det man vil kalle et «sunt kosthold» inneholder mye høy FODMAP og kan fort lage mye trøbbel i en sensitiv mage.

 

Hva er det de færreste vet om lavFODMAP-dietten?

At det ikke er gluten (som er et protein), men FODMAP (som er et akronym for de tungtfordøyelige karbohydratene som lager trøbbel i magen) i melet vi får vondt imagen av. Grunnen til at vi sier «glutenfritt» er fordi det, stort sett, er de naturlig glutenfrie melsortene, som også er lavFODMAP. De glutenholdige melsortene er høy FODMAP. De fleste forstår når jeg sier at jeg trenger glutenfritt, de færreste forstår «lavFODMAP-mel».

 

Hvilken rett er din favoritt fra boka?

Jeg har to favoritter: Søt, glutenfri gjærbakst. Mange synes glutenfri gjærbakst er vanskelig fordi glutenfritt helst skal ha mye væske for å unngå at det blir tørt. Da blir det vanskelig å forme baksten. Heldigvis har jeg funnet min egen oppskrift som ikke blir tørr og som likevel er god å jobbe med! Den andre oppskriften jeg liker veldig godt er «Djevelkake» som er en søt og syndig sjokoladekake med smørkrem.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre? 

Mikke Mus kokebok var den første kokeboken jeg fikk og den står fortsatt i kokebokhyllen min. Da jeg ble student fikk jeg Ingrid Espelig Hovig sin «Rødrutede kokebok»  og da jeg skrev min første kokebok fikk jeg min gamle tante Hjørdis, som var husstelllærer, sitt eksemplar av Schønberg Erken (fra 10. utgave fra 1931). Tre kokebøke som har inspirert meg mye.

 

 

Hovedfoto Cecilie: Christin Eide / Aschehoug