– Mammaer har store rumper …

… for at de ikke skal falle ned i do og bli spylt ut i havet og bli spist opp av en hai. Barn orienterer og Kjersti Herland Johnsen (bildet) siterer.

Ingen superhelter bruker strømpebukse, jazzmusikk er barnemishandling, og hvis du vil ha barn med rødt hår er det bare å spise chili under svangerskapet. Dette er blant funnene barn har gjort, og som Kjersti Herland Johnsen samvittighetsfullt har nedtegnet i den ferske boken Til orientering (Font), med illustrasjoner av Karine Haaland.

– Det har vært morsomt å samle sammen dette. Barn kommer jo gjerne med ganske «voksen-filosofiske» betraktninger, som bunner i barns behov for å forstå og forklare verden. Så tester de ut ymse utsagn på de voksne. Og blir de ikke motsagt, regner de med at det er slik det forholder seg, sier Kjersti Herland Johnsen.

 

Noen smakebiter:
«Bestemor har fortalt at da hun var liten, under krigen, så hadde de ikke iPad og sånn, og da måtte de faktisk gå ut og leke, under en busk.» Terese, 7 år
«Mamma sa kanskje. Kanskje betyr ja.» Kashvi, 6 år
«Å være forelsket er som å ha bursdag i magen.» Olivia, 7 år
«Pappa har rødt hår fordi farmor spiste chili da han var inne i magen.» Oscar, 5 år
«Hva mener du med at det er for sent for kakao? Kakaoen er jo alltid våken.» Elisabeth, 5 år
«Helvete er når noen ikke kjører med en gang det har blitt grønt lys.» Bjørn, 5 år

 

Det har vært en travel tid for Kjersti Herland Johnsen, som snart skal begynne i ny jobb som redaktør for oversatt skjønnlitteratur hos Gyldendal. Men først bokdebuterer hun med barnesitater hos sitt nåværende forlag Font, hvor hun det siste året har vært redaktør og ansvarlig for imprintet Via.

 

Facebook-rapportering

De som har fulgt Kjersti Herland Johnsen på Facebook, har kunnet more seg over hyppig rapportering av hennes egne barns livsbetraktninger:

– Egentlig begynte dette allerede før Facebook, da sønnen min var liten. Jeg syntes det var morsomt å notere ned en del av det han og vennene hans sa underveis. Flere av disse utsagnene er med i boken. Det er kanskje ikke like gøy å bli knyttet til egne barnslige utsagn når du er etter hvert er blitt 16, så noen har jeg maskert under litt andre navn, men med riktig kjønn og alder. De skal være glad jeg ikke er Knausgård, sier Kjersti Herland Johnsen lattermildt. Hun kan fortelle at det er egne barn, slekt og venners barn og barnas venner som har sørget for råvarene.

 

HAR SAMLET BARNSLIGE GULLKORN: Kjersti Herland Johnsen.

 

– Skriv det ned!

Bak i Til orientering kan man også finne flere sider til egne notater. Forfatteren bedyrer at dette ikke er for å tvære dette ut, men i en spesiell hensikt:

– Alle foreldre morer seg over egne barns livsbetraktninger og utsagn, og tenker at «dette husker jeg». Men så gjør man jo ikke alltid det. Så mitt klare råd er: Skriv det ned med en gang! Det er jo veldig gøy å ha dette notert ned til senere.

 

 

«De som levde i skikkelig gamle dager kunne se Jesus! Og dinosaurene! Men da kunne de bli most. Det ble ikke Jesus.» Mina, 5 år
(ill: Karine Haaland)