Med plass til ettertanke

- En god barnebok fungerer på mange plan - humor, spenning og med plass til ettertanke, mener ukas barnebok-profil Alice Lima de Faria.

Alice Lima de Faria hadde stor suksess med illustrasjonene til Rumpemelk fra Afrika, med tekst av Erlend Loe. Hun er en norsk-svensk scenograf og illustratør, og er bl.a. utdannet ved Högskolan för Design og Konsthantverk og Danmarks Designskole. Det var ikke jeg! sa Robinhund er hennes debut som barnebokforfatter. Bli bedre kjent med henne her i vår ukentlige spalte. 

 

Forfatter: Alice Lima de Faria, 46

 

robinhund

 

Aktuell med: Det var ikke jeg, sa Robinhund (Cappelen Damm).

Boken handler om det å få skylden for noe man ikke har gjort. I alle fall ikke med vilje.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Det var en fornemmelse om tilhørighet jeg ville skrive noe om. Jeg hadde lyst til å skildre et vennskap fritt for formaninger om hvordan man skal oppføre seg. Om behovet for å ha en som forstår en, uten forbehold. Spesielt i situasjoner der man gjør feil uten å mene det.

 

Tre barnebok-favoritter:

-Kitty Crowther

-Jon Klassen

-Barbro Lindgren

 

Sjekk ut: 

En fantastisk og genial bildebok for ungdom og voksne er Anna Höglunds bok Om detta talar man endast med kaniner. Den er vakker, smart og poetisk. Hun kombinerer tekst og bilde på en fantastiskt måte.

 

Hvordan jobber du?

Det starter med noe som jeg ønsker å berette. Det blir til en historie som begynner å leve sitt eget liv. Det gjelder bare å henge med, ettersom jeg ikke helt vet hva som skal skje. Jag må ha en tydelig struktur i teksten før jeg  kan begynne å skape gjennomførte illustrasjoner. Ellers blir det bare en evig røre for meg.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Mine foreldre leste mye for meg og jeg fikk mange fine leseropplevelser som barn. Karlsson på Taket bøkene av Astid Lindgren tror jeg at jeg levde meg mest inn i. Sagan om den lilla hinden av Elsa Beskow var jag helt bettatt av. Men som voksen og som bildebok-skaper tror jeg det er lite kult at en av mine absolutte favorittbøker var et lite tynt hefte om en jente som ikke kan finne sin «nallebjörn». Jeg ville høre den om og om igen til mammas frustrasjon. Hva barn liker og ikke liker er ikke alltid så forutsigbart.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

 Skulle gjerne fløyet over hustakene med Karlsson.

 

 Og hvem ville du helst selv ha vært?

Baloo for hans skjønne instilling til livet.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En bra barnbok fungerer på mange plan – humor, spenning og med plass for ettertanke. Og så bør den inneholde et rikt univers. Den må kunne tåle å bli lest om og om igen.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Potter. Hvem holder ut med Tommy og Annika i lengden?