Årets mest suksessrike krimdebut

Foto: Akam1k3

Luke 3: Han debuterte til fantastiske kritikker, og krimboken hans er så langt solgt til 20 land.

Ingar Johnsrud har skrevet det som må kunne sies å være 2015s mest suksessrike krimdebut. Flere anmeldere har tatt i bruk de høyeste terningkastene for Wienerbrorskapet, og utlandet har også vist interesse. Så langt er hele trilogien solgt til 20 land, og Johnsrud har fått en plass i stallen til Salomonsson Agency.

Wienerbrorskapet er første boken i en planlagt trilogi. Datteren til en kjent KRF-politiker forsvinner, og sporene leder politietterforsker Fredrik Beier til en forlatt gård hvor han gjør en grusom oppdagelse. Sammen med PST-etterforsker Kafa Iqbal stifter Beier bekjentskap med temaer som rasebiologi og dommedagssekter. Johnsrud er i full sving med å skrive bok 2 i serien.

johnsrud

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

I år fikk jeg endelig lest, eller hørt faktisk, i Bodil Vidnes-Kopperuds glimrende innleste lydbokversjon, Drep ikke en sangfugl av Harper Lee. Så nydelig, så enkelt, og så komplisert. Dette er fortellerkunst.

Hva har du planer om å lese i julen?

Da skal jeg gå i dekning i sofaen og kose meg med Nesbøs Mere Blod. Deretter blir det Havboka til Morten Strøksnes.

Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Som krimforfatter må jeg jo nesten begynne i egen sjanger, og vil trekke frem Alex, av Pierre Lemaitre, Piken på toget av Paula Hawkins og til slutt de kule vampyrdiktene til min debutantkollega Anders Brenno i Vampire Yeah.

Les også: Krimdebutant solgt til 14 land

(Hovedfoto: Aschehoug forlag)