Med mord på menyen

–Her er det bare høydepunkter, sier festivalsjef Knut Gørvell. I dag åpner den fjerde Krimfestivalen, som kan by på over 60 forfattere.

Vi håper at årets festival blir enda bedre besøkt enn tidligere og er allerede i gang med å invitere forfattere til Krimfestivalen neste år, forteller Knut Gørvell.

 «Alle» de norske krimforfatterne kommer til Krimfestivalen: Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Hans Olav Lahlum er bare noen av navnene. I tillegg får festivalen besøk av 15 utenlandske forfattere anført av Lisa Gardner, Lars Kepler, Jens Lapidus, William Landay, Viveca Sten og Carl-Johan Vallgren. Over 60 forfattere fordelt på 50 programposter.

 

 Carl-Johan Vallgren

På Krimfestivalen: Carl-Johan Vallgren.

 

Nesbø og Jensen

Det er over 60 forfattere med på festivalen på 5o ulike programposter, og de fleste foregår i Cappelen Damm-huset eller på Centralteatret. Som tidligere år blir det forfatterintervjuer, paneldiskusjoner, krimteatersport, quiz og mye mer.

Årets store headlinere representerer både fiksjon og virkelighet: Det media har vært mest opptatt av til nå er lanseringen av Jo Nesbøs nye roman til festivalen og ikke minst at Eirik Jensen, politimannensom er anklaget for grov korrupsjon, vil møte publikum for første gang fortelle om sin bok På innsiden. Historien om mitt politiliv. Lørdag kl. 16.00 skal de være på Centralteatrets hovedscene.

 

Unni Lindell

På Krimfestivalen: Unni Lindell.

 

Ressurskrevende

–Krimfestivalen arrangeres for fjerde gang – og dere ser ut til å bli mer seiglivet enn Oslo Bokfestival?

–Ja, vi håper i alle fall det. Når vi kommer på rankingen over verdens beste krimfestivaler, kan vi jo ikke slutte. Vi håper at årets festival blir enda bedre besøkt enn tidligere, så vi er allerede i gang med å invitere forfattere til neste års festival. Det krever mye ressurser fra Cappelen Damm, selv om de fleste krimforlag nå bidrar. Så vi håper at vi fortsetter den gode driften og har overskudd til festival i mange år fremover, sier Knut Gørvell.

Vi registrerer at Krimfestivalen i 2013 ble kåret til å være en av verdens beste krimfestivaler av The Guardian. Er konkurransen skarp?

–Vi var glade for den kåringen, men for å være ærlig så er det ikke alt for mange i verden. Og vi må ikke glemme at Kongsberg krimfestival var ute før oss og fortsatt drives godt. Det som er spesielt gøy for vår festival er at både den indiske krimfestivalen, som startet opp i fjor høst, og den svenske som starter til sommeren, har bedt oss om råd og tips for å skape vellykkete festivaler. Den mest kjente er krimfestivalen i Harrogate i England, som man gjerne kan ta en tur til i sommerferien.

 

org_Eirik_Jensen_HØY

På Krimfestivalen: Eirik Jensen.

 

Bare høydepunkter

–Hva er årets høydepunkt på Krimfestivalen?

Jeg er enig med meg selv fra tidligere: Her er det bare høydepunkter. Likevel kan man jo nevne at Eirik Jensen, politimannen som nå er siktet for grov korrupsjon, har sitt første møte med publikum kl. 11.45 i dag, at det er premiere på festivalforfatter Gunnar Staalesens minikrimfarse «Døden går til scenen» i dag kl. 20.00 og at det ventes smekkfullt hus på arrangementet lørdag kl. 16.00 på Centralteatret der du både kan oppleve Eirik Jensen, Jo Nesbø og krimteatersport med Harald Eia, Thorbjørn Harr, Jan Paul Brekke og Helen Vikstvedt.

 

J L Horst

På Krimfestivalen: Jørn Lier Horst.

 

Teater og blodbad

–Noen nye grep i år?

–Vi forsøker jo å fornye temaene og passe på at det er høy underholdningsfaktor i programmet. Nytt i år er Krimlaboratoriet der Gunnar Staalesen, Chris Tvedt, Trude Teige og Tom Egeland skal få hjelp at teatersport-skuespillerne til å teste ut nye ideer til romaner.

–Hva gleder festivalgeneralen seg mest til selv?

–Jeg gleder meg til det hele, og kanskje mest til kveldene på Centralteatret. Der har vi fått til en unik blanding av teater, opplesning og «blodbad-intervjuer» som selv de ansvarlige for Harrogate-festivalen var ellevilt begeistret for. Men i og med at det er gratis adgang til alle arrangementer, må publikum belage seg på at det kan bli fullt, advarer Knut Gørvell.