Med Kittelsen-trollet på Kaffebrenneriet

Eli Hovdenak (Foto: Privat)

BARNEBOKPROFIL: Eli Hovdenak er aktuell med bok om en nevrotisk elefant med en sjiraff som romkamerat. Men hun ville helst invitert Kittelsen-trollet på kaffe og croissant.

Eli Hovdenak står bak flere prisvinnende bøker, som blant annet fjorårets Det var ikke en busk – som ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Denne høsten er hun aktuell med en bok om en selskapssyk og nevrotisk elefant deler hus med sjiraffen Gulliksen.

 

Forfatter: Eli Hovdenak

Aktuell med: Hvor er det blitt av Gulliksen? (Ena)

 

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

 – Manuset var ett av fem som ble lagt fram til eksamen på Norsk barnebokinstitutt i 2013. Alle fem er nå blitt bildebøker, takket være redaktør Ellen Seip som sa ja til alle sammen etter tur. De to hovedkarakterene, søsken? bor i samme hus, men i to virkeligheter. Elefanten har sin oppmerksomhet rettet mot noe utenfor vinduet, mens Gulliksen har fokus på sine mange gjøremål. Men på et oppslag ser begge i samme retning. De ser det samme: at noe er forandret. Deretter følger omveltningen der elefanten må bytte ut kikkert med brekkjern og dra ut i verden for å finne Gulliksen.

 – Tre barnebok-favoritter:

 – Katten med de blå øynene av Egon Mathiesen, Charlotte´s Web av E.B. White og Huckleberry Finn av Mark Twain. Jeg liker Southern Gothic.

 – Sjekk ut:

 – Eva Lindström lager store verdener på få sider: Vi är vänner, Kom hem Laila, Olli och Mo.

 – Hvordan jobber du?

 – Monomant, sakte og seigt med mye omveier og innfall underveis. Replikker og raske skisser samles til en helhet. Tekst og bilde tilpasses hverandre og formes på oppslagene. Så viker seigheten for desperat fikling med teksten til siste ”send”.

 – Din egen favorittillustrasjon?

 – Naboen observeres med og uten kikkert.

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

 – Husker at jeg leste om Knøtt på eventyr, men ikke hva det handlet om. Best husker jeg da jeg i ungdomstiden leste Koloss av Finn Alnæs og sprutgråt sånn at jeg måtte ta tørkepauser for å komme til slutten.

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Det Kittelsen-trollet med hodet under armen kunne blitt med på Kaffebrenneriet. Jeg ville invitert på kaffe og croissant og sett om spurvene turte å nærme seg for å stjele smuler.

 – Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Askeladden som fant mye brukelig ubrukelig på sin vei føler jeg meg i slekt med. Men prinsesse og kongerike ville jeg prøvd å unngå.

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Rom for leseren. Det er fantastisk at en tekst blir til en film som fyller hodet. Leserne er medskapende og karakterene og deres omgivelser blir visualisert forskjellig i forskjellige hoder. Også i en bildebok må barnet og den voksne leseren få rom til å fylle ut fortellingen, selv om karakterer og scenebilder er visualisert.

 – På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg blir med Pippi. Jeg liker havet. Men hva med tog? Eller like godt være hjemme?