Med kampglade anbefalinger

Gine Jonassen (Foto: Res Publica)

FRAMSNAKKING: Arbeiderlyrikk og kvinnekamp er blant årets favoritter for Gine Jonassen.

Fra slutten av november har BOK365s utfordret en perlerad av forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Siste kvinne ut til å graver opp egne skatter og løfte frem andres gull er Gine Jonassen, salgs- og markedssjef i Res Publica, som har kunnet glede seg over godt salg av Anne Hege Simonsens kritikerroste biografi om Marie Hamsun, Kjærlighet og mørke.

«Må aldri glemmes»

Men hvilken bok velger hun å løfte frem bak denne?

– En skatt blant årets Res Publicas-utgivelser som vi mener fortjener å nå ut bredt er diktantologien Alt skal bli forandra. Snart. For å sitere Knut Olav Åmas i Aftenposten: «Boken gir et fascinerende inntrykk av et langt hundreår med sosial kamp for et mer menneskelig og mer rettferdig samfunn. Det er en av de viktigste lange linjer i norsk historie og må aldri glemmes.» Den perfekte gaven til den som er glad i lyrikk!

Personlige historier som gir innsikt

– Blant årets utgivelser fra andre forlag vil jeg trekke frem serien «Norsk røyndom» fra Samlaget. Utvalgte forfattere skriver korte personlige tekster om aktuelle temaer i vår tid. Jeg har lest og likt flere av disse utgivelsene, nå sist «Mot normalt» av Bjørn Hatterud og «Brev til Noreg» fortalt av Mona Ibrahim Ahmed, og ført i pennen av Hilde Sandvik. Denne serien gir innsikt og den anbefales varmt, sier Gine Jonassen, og legger til:

– Årets virkelig store julegave hjemme hos oss var Marta Breen og Jenny Jordahls Kvinner i kamp. Boken er noe så sjelden som en norsk verdenssuksess i tegneserieform – i skrivende stund solgt til hele 19 land. Boken forteller utvalgte historier om de som har gått foran og kjempet for kvinners rettigheter og likestilling. I følge forlaget er dette en faktabok for unge, men her er det nok noe å lære for de fleste – ung som gammel. Anbefales varmt til gutter og jenter i alle aldre!